13.3 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Muslimanski Azerbajdžan začel operacijo za zavzetje krščanskega Gorskega Karabaha

Piše: C.R., STA

Azerbajdžan je začel vojaško operacijo za zavzetje regije Gorski Karabah na Kavkazu, kjer živijo predvsem Armenci. Kot vzrok za sprožitev operacije Azerbajdžan navaja več bobnih eksplozij v regiji, v katerih naj bi umrlo šest Azerbajdžancev. Azerbajdžan krvii »armenske teroriste« za bobne eksplozije, za nameček pa še obtožuje Armenijo, da se v Gorskem Karabahu nahajajo njene vojaške enote, kar naj bi bila kršitev sporazuma o premirju med državama.

Tako Armenija kot vodstvo Gorskega Karabaha zanikata pristnost armenskih enota na tem področju, prav tako pa tudi novice o terorističnih napadih označujeta kot lažne.

Gorski Karabah je sicer del Azerbajdžana, vendar na tem območju živijo pretežno Armenci. Gre za nacionalno-verski spor, saj so Azerbajdžanci muslimani, Armenci pa kristjani. Od razpada sovjetskega imperija in ustanovitve samostojnih držav na tem območju, tli med Armenijo in Azerbajdžanom spor zaradi Gorskega Karabaha. Leta 2020 sta se državi tudi vojaško spopadli, potem pa po posredovanju Rusije sklenili premirje. Gorski Karabah je ostal del Azerbajdžana, a z veliko avtonomijo. Zdi se, da z rešitvijo nista preveč zadovoljni ne ena ne druga stran, v bistvu Azerbajdžan še precej manj kot Armenija, seveda se pa ni upal zavrniti kompromisa pod patronatom Rusije.

Odkar pa je Rusija zapletena v spopade v Ukrajini, pa se je Azerbajdžan ojunačil. Deloma, ker je vojna v Ukrajini načela ruski prestiž v regiji, deloma, ker Armenija ne podpira ruske invazije na Ukrajino in Azerbajdžan računa, da bo Rusija zadovoljna, če bo Armenija »kaznovana«.

Azerbajdžan je zato že nekaj tednov pripravljal pretvezo za vojaško operacijo s trditvami, da Armenija ne le da ni umaknila vojske iz Gorskega Karabaha, kot terjajo določila premirja, ampak »še kopiči svoje enote na tem področju«. Poleg tega pa obtožuje lokalne »armenske teroriste«, da sistematično nastavljajo bombe oziroma obstreljujejo naselja na azerbajdžanskem ozemlju. Azerbajdžanci tako zatrjujejo, da je njihov namen zgolj »zatrtje teroristov« in prisiliti Armenijo k »spoštovanju dogovora«. Kar precej spominja na retoriko, ki jo je uporabila tudi Rusija kot opravičilo za svojo invazijo na Ukrajino.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine