24.2 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Muslimani na Švedskem želijo prevzeti državo: “Vi imate ure, mi pa imamo čas”

»Leila Ali Elmi, 30-letna Somalka, je prejšnjo nedeljo zasedla poslanski sedež v švedskem parlamentu, ne da bi spregovorila eno švedsko besedo med kampanjo. Zakaj Švedi ne razumejo, da so Somalijci in drugi muslimani tukaj zato, da bi prevzeli državo?« pravi nekdanja muslimanka Mona Walter. »Več let sem se trudila, da bi Švedi razumeli, kakšne cilje imajo muslimani – prevzeti njihovo državo.«

Stotine let je bila Švedska posebna v svojem zavračanju vsega, kar je dišalo po nepotizmu. Super individualistični Švedi so imeli vedno za častno to, da niso pomagali prijateljem in družinskim članom pri pridobivanju služb in drugih prednosti – to pa zato, ker bi bilo to nepošteno do drugih kvalificiranih ljudi.

Ta morala je tako globoko zakoreninjena, da večina etničnih Švedov noče verjeti, da so muslimani med seboj povezani. V večini delov sveta velja moralna obveza pomagati družinskim članom, članom klana in sonarodnjakom do ključnih položajev.

Kakor koli, večina Švedov še vedno verjame, da bodo vsi, ki pridejo na Švedsko, prevzeli švedske vrednote in da si želijo postati del švedske družbe s tem, ko jih bodo prevzeli, ponotranjili. Medtem, ko Švedi verjamejo ali se pretvarjajo, da bo vse v redu, muslimani počasi prevzemajo vse več položajev. Bilo je popolno presenečenje tudi v njeni stranki, da je Leila Ali Elmi dobila enega od dveh parlamentarnih sedežev na Gothenburgški listi. Stranka Zelenih jo je dala na 21. mesto, kar običajno pomeni, da ni možnosti za izvolitev. Toda Leila Ali Elmi živi v no-go-coni v Hammarkullenu, kjer živi na tisoče Somalijcev, zato je imela vso kampanjo v somalijščini.

Od nikoder se je vzelo 1467 ljudi in jo obkrožilo na volilnem lističu ter jo naredilo za najbolj popularnega zelenega politika v Gothenburgu.

Ne ve, kaj bi rada dosegla

Ko je dala intervju za švedski javni radio, so jo vprašali, kaj si v parlamentu želi doseči. V odgovoru okoljskih vprašanj ni niti omenila: »Ne vem, kaj bi rada dosegla. Najbolj pomembna stvar zame je, da imamo (Somalijci) predstavnika, to je super pomembno. Hočem, da imamo glas v parlamentu.”

Vprašali so jo tudi, zakaj je na svoji Facebook strani napisala, da si želi predstavljati samo Somalijce na Švedskem.

»Švedski Somalijci so švedski državljani in imajo nekaj specifičnih skupnih vprašanj, na primer težave in diskriminacijo. Potrebujemo glas,« je odgovorila Leila Ali Elmi.

Mona Walter – spreobrnjenka

Mona Walter je Somalijka, ki je prišla na Švedsko v 90. letih. V Somaliji ni nikoli bila verna, a je bila bolj ali manj prisiljena hoditi v mošejo in nositi hijab. Po nekaj letih se je uprla, zapustila Islam in postala ateistka. Potem je začela verjeti v Jezusa in se spreobrnila v krščanstvo.

»Več let sem se trudila, da bi Švedi razumeli, kakšne cilje imajo muslimani – prevzeti vašo državo. Prva stvar, ki jo bodo zahtevali, so šeriatska sodišča, prav kakor v Veliki Britaniji,« pravi Walterjeva.

Švedi zavračajo njeno sporočilo

Toda mainstream mediji nočejo poslušati Mone Walter. Imenujejo jo za kontroverzno in večina Švedov zavrača njeno sporočilo kot preveč črnogledo in zastrašujoče.

Walterjeva pravi: »Švedi so tako prepričani, da bodo na Švedskem vedno veljali švedski zakoni, toda vprašajte kakšnega Angleža, ali je pred 30 leti verjel, da bodo leta 2018 v Britaniji legalna šeriatska sodišča. Nobeden si ne bi mislil, da je to mogoče.«
»Če bo Švedska priznala šeriatska sodišča, bodo imeli muslimani spet nove zahteve, kot je dovoljenje za upravljanje svojih enklav brez vmešavanja švedske družbe. Končni cilj je, da bi šeriatsko pravo vladalo vsej Švedski. Če bo na tej točki na Švedskem ostalo še kaj svetlolasih in modrookih Švedov, ni pomembno, saj bodo do takrat že vsi pod nikabi in burkami,« dodaja Walterjeva.

Veliko švedskih komentatorjev pravi, da Leila Ali Elmi ne bo imela možnosti česa spremeniti, ker švedski parlament vedno sledi švedski strani, toda glede na besede Mone Walter to ni res.

»Kar muslimanski poslanci želijo, je spremeniti zakone, tako da bodo muslimani na Švedskem dobili dovoljenje za življenje po šeriatskem pravu. Želijo si vladati na svojih območjih, ne da bi morali pri tem upoštevati sekularne zakone Švedske. To je dolgoročni cilj in islam ima veliko potrpljenja. Pravijo namreč: ‘Vi imate ure, mi pa imamo čas.’«

Zadnje novice

Sorodne vsebine