16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo: Razpoloženje v nemškem gospodarstvu občutno boljše

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je junija občutno izboljšalo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je povzpel na 86,2 točke, kar je 6,5 točke več kot maja. To je največje izboljšanje kazalnika v zgodovini izračunavanja.

Kot so izračunali v inštitutu Ifo, se je junija izboljšala tako ocena nemških podjetij glede njihovega trenutnega stanja, in sicer z 78,9 na 81,3 točke, kot tudi pričakovanja za prihodnje šestmesečno obdobje, in sicer z 80,5 na 91,4 točke. “Nemško gospodarstvo vidi luč na koncu predora,” so navedli v Ifu.

V proizvodnji se je kazalnik znova občutno povečal, kar je pripisati izboljšanju pričakovanj industrije. Velika večina podjetij medtem trenutne razmere še vedno ocenjuje kot precej slabe.

V storitvenem sektorju kazalnik nadaljuje strmo rast, prav tako na račun izboljšanja pričakovanj, čeprav se je izboljšala tudi ocena trenutnega stanja podjetij.

Tudi v trgovini se je kazalnik junija okrepil, zvišala sta se tako ocena trenutnih razmer kot pričakovanje za naprej. Kljub temu pa veliko podjetij pričakuje počasno rast. Trenutno je sicer razpoloženje v trgovini na drobno manj pesimistično kot v veleprodaji.

V gradbeništvu so manj pesimistična pričakovanja znova okrepila kazalnik razpoloženja. Gradbena podjetja so trenutne razmere v primerjavi z mesecem prej sicer ocenila kot nekoliko boljše.

Ifo raziskavo o razpoloženju v gospodarstvu vsak mesec opravi med približno 9000 podjetji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine