15.1 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Moskva zahodnim podjetjem grozi z aretacijami in zasego premoženja

Piše: C. R.

Rusija, ki se zaradi sankcij Zahoda sooča s potencialno gospodarsko katastrofo, je tujim podjetjem, ki razmišljajo o odhodu z ruskega trga, zagrozila z aretacijami in zasego premoženja, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročal ameriški časnik Wall Street Journal.

Ruski tožilci naj bi izdali opozorila številnim tujih podjetjem preko telefona, pisno in osebno. V njih naj bi zagrozili z aretacijo vodilnih, ki bi kritizirali vlado, ali zaplembo premoženja, vključno z intelektualno lastnino. Takšne grožnje so med drugim prejeli Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble, IBM in Yum Brands, krovna družba KFC in Pizza Hut, je poročal ameriški časnik.

Zaradi opozorila se je vsaj eno od ciljnih podjetij odločilo za omejitev stikov s svojimi ruskimi podružnicami. Skrbelo naj bi jih, da bi lahko ruske oblasti prestregle elektronsko pošto ter sporočila med sodelavci, je objavo povzela AFP.

Rusko veleposlaništvo v ZDA je medtem obtožbe zanikalo in poročanje časnika označilo za lažno. Dodalo je, da je nadaljevanje poslovanja v Rusiji popolnoma odvisno od Američanov.

Rusija se sicer zaradi vojaške invazije na sosednjo Ukrajino sooča s številnimi sankcijami, posledično pa so državo že zapustila številna tuja podjetja. Kot zadnji bo iz države odšel eden največjih proizvajalcev pnevmatik na svetu Bridgestone, ki je danes napovedal, da bo v ruskem mestu Uljanovsk s proizvodnjo prenehal 18. marca. Podjetje bo prav tako zamrznilo nove investicije v Rusiji, kamor je že danes prenehalo uvažati gume.

Ruske oblasti zato intenzivno skušajo preprečiti, da bi denar zapustil meje države, ruski predsednik Vladimir Putin je celo dejal, da podpira imenovanje “zunanjih” upraviteljev za vodenje tujih podjetij v Rusiji, so dodali pri AFP.

Je pa ruska tiskovna agencija Tass danes poročala, da bo Rusija ukrepala v smeri čim večjega zmanjšanja posledic gospodarske vojne, ki jo je napovedal Zahod. “Sprejemajo se ukrepi, ki bodo kar se da zmanjšali posledice sankcij. Centralna banka je sprejela kopico ukrepov, ki se bodo začeli izvajati. Optimistični smo lahko, da posledice gospodarske vojne ne bodo prehude,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine