22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Morebitna namestitev jedrskega orožja v Belorusiji je zelo nevarna za Evropo in cel svet!

Piše: C. R.

EU je danes izrazila zaskrbljenost po odločitvi Belorusije, da bi lahko namestila jedrsko orožje na svojem ozemlju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je odločitev na nedeljskem referendumu, ki odpira pot namestitvi jedrskega orožja v Belorusiji, danes označil za zelo nevarno. 

“Vemo, kaj pomeni za Belorusijo, da bo jedrska. To pomeni, da bo Rusija v Belorusijo namestila jedrsko orožje in to je zelo nevarna pot,” je pred začetkom neformalnega virtualnega zasedanja obrambnih ministrov EU v Bruslju dejal Borrell. Pri tem je podvomil v poštenost nedeljskega referenduma v Belorusiji in ga označil za “lažen referendum”.

Odločitev, da se opusti sklicevanje na nejedrski status Belorusije v 18. členu ustave, je “zaskrbljujoč element”, pa je Borrell opozoril v pred tem objavljeni izjavi.

Na nedeljskem referendumu o ustavnih reformah je po podatkih državne volilne komisije ustavne amandmaje podprlo dobrih 65 odstotkov volivcev. Volivci so med drugim odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje in rusko vojsko na svojem ozemlju. Poleg tega so 67-letnemu voditelju Aleksandru Lukašenku omogočili predsedniški mandat vse do leta 2035. Proti spremembam ustave naj bi glasovalo 10,07 odstotka. Volilna udeležba je bila po podatkih volilne komisije skoraj 79-odstotna.

“Včerajšnji ustavni referendum v Belorusiji je organiziral Lukašenko, da bi pridobil dodatna orodja za nadaljnjo konsolidacijo svoje oblasti,” je sporočil Borrell.

V svoji izjavi je zapisal, da je beloruski režim nedeljski referendum o ustavnih spremembah organiziral v kontekstu obširnih kršitev človekovih pravic in brutalne represije proti vsem segmentom beloruske družbe. V državi je več kot 1070 političnih zapornikov. Kot ob tem opozarja, je prostor za pristno javno razpravo popolnoma zaprt, razširjena je uporaba namernih dezinformacij. Poleg tega je bilo ogromno beloruskih državljanov prisiljenih oditi v izgnanstvo.

“To niso pogoji za demokratično ustavno presojo,” je opozoril Borrell in dodal, da “smo med zadnjimi predsedniškimi volitvami videli množične prevare in da nič ne kaže na izboljšave volilnega sistema”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine