10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Molly McKew o ruskem “dnevu zmage”: Zahod je dolga desetletja gledal stran, ko so narodi pod sovjetsko oblastjo trpeli

Britanski pisatelj, akademik, strokovnjak za varnostna vprašanja v zvezi z Rusijo ter višji sodelavec Kraljevega inštituta za mednarodne zadeve Keir Giles je odkrito spregovoril o devetem maju, ki ga sicer obeležujemo kot dan Evrope ter obletnico konca druge svetovne vojne. Ob tem je opozoril na ruske interpretacije zmage nad fašizmom.

 

Kot je dejal, se Rusija spominja poraza nacistične Nemčije, vendar pa hkrati tudi širitve sovjetske vladavine nad vzhodno Evropo – a še nekaj let prej se je Sovjetska zveza z nacistično Nemčijo razdelila Poljsko.

Podobno meni tudi Molly McKew, ki se prav tako ukvarja z ruskim vplivom ter informacijsko vojno. Sama je ob tem opozorila na osmi maj kot obletnico podpisa kapitulacije s strani nacistov. Kot pravi, so ta dan postali jasni stroški pakta Zahoda s Stalinom. Zato o sovjetski zgodovini na ta dan ne govorijo, ker slednja celotno dogajanje na Zahodu postavlja na glavo. A vendarle je perspektiva Sovjetske zveze pomembna.

Nekdanja svetovalka ameriške vlade je zapisala, da je bila prva svetovna vojna za ZDA pozabljena vojna, nekaj, kar ne razumejo povsem dobro. Bila je uvod v obdobje nemirov, ki so pripeljali do druge svetovne vojne, ki predstavlja ključni dogodek v ameriški nacionalni identiteti. Ta medvojna leta so bila težka, konec druge svetovne vojne pa je prinesel nove stiske, vendar pa je bil tudi začetek nove možnosti preobrazbe.

Za mnoge narode, ki si jih je podjarmila Sovjetska zveza, je bil konec prve svetovne vojne celo v znamenju kratkotrajne neodvisnosti, kar je imelo ključni pomen za njihovo nacionalno identiteto. Ob koncu druge svetovne vojne je bilo žal drugače. Kdor se je znašel na napačni strani železne zaveze, se je zanj stiska nadaljevala. Zato se ti narodi ne spominjajo toliko padca nacizma, ampak bolj deportacij ter vojne njihove države proti njim samim. Borili so se v drugi svetovni vojni, ne da bi povsem razumeli, kakšen je bil dogovor v ozadju. To je bil dogovor s Stalinom, da obdrži te dežele v svojih rokah. Osvoboditev Evrope se torej teh narodov ni dotaknila, je še dejala.

Kot meni, se na Zahodu v tem trenutku veliko premalo pogovarjajo o teh opustitvah ter ignoranci do usode narodov. Ves čas so se delali, da nič ne vedo o gulagih in lakoti, nikoli se niso tem narodom opravičili, ker so jih pustili na cedilu in ker so na Zahodu vse vedeli, kaj se dogaja, ne glede na sovjetsko propagando.

…………….

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Leto 1991 je bilo nadaljevanje osvoboditve Evrope. Veliko ljudi se je lahko končno odpravilo na parado v čast zmage, a šele pol stoletja po tistem, ko so pričakovali svojo osvoboditev. »Ne pozabite, da so naša zavezništva, ki temeljijo na vrednotah, težko pridobljena in bistvena in najpomembnejša zapuščina, ki smo jo zgradili,« še sporoča Molly McKew.

Zadnje novice

Sorodne vsebine