8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Molčali so in zdaj so leglo okužbe: 1000 ljudi obtičalo smučarskem letovišču Ischgl

Avstrijska “Ibiza v Alpah” je bila usodna za stotine smučarjev – lokalne oblasti so vedele, da se okužba širi po tem modnem smučišču, vendar so se odzvali šele deset dni po izbruhu mini epidemije med gosti.

 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je znašel v navskrižnem ognju, potem ko je bilo razkrito, da je Ischgl, najbolj priljubljeno avstrijsko smučišče ali “Ibiza v Alpah”, kot ga mnogi imenujejo, epicenter okužbe s koronavirusom za številne smučarje, ki so tam letovali. Kljub informacijam in opozorilom, da so se številni smučarski gostje okužili, in tudi potem, ko se je okužil eden od njihovih natakarjev, so v Ischglu še naprej delali, saj so se težko odrekli velikim dobičkom, ki jih vsako sezono merijo v stotinah milijonov evrov.

Konkretno, medtem ko je Kurz po vsej državi uvedel stroge ukrepe ter policijsko uro in uvedel kazni v višini 2000 evrov za tiste, ki tega niso upoštevali, njegove besede niso vplivale na Tirolsko, poroča Focus, kjer se je več deset tisoč smučarjev zabavalo in smučalo, kot da se ni nič zgodilo.

Focus piše, da je bil Kurz sam kriv, da je predolgo prenašal njihovo vedenje, zaradi česar se je stotine gostov iz Nemčije, Danske, Norveške in Švedske v Ischglu okužilo s koronavirusom, in so okužbo nato širili po vrnitvi domov.

Spiegel navaja podrobnosti o okužbah in piše, da se je v Ischglu okužilo 490 Norvežanov, 139 Dancev in še neznano število Avstrijcev in Nemcev. V severni Nemčiji narašča število tistih okuženih, ki so prišli iz Ischgla. Oblasti v Nemčiji še vedno poskušajo odkriti vsakogar, ki so februarja in marca smučali v Ischglu. Od celotnega števila okuženih v Avstriji, jih je približno 500 še vedno na Tirolskem.

V Ischglu se je okužil tudi anesteziolog iz klinike v Salzburgu, zato je zdaj približno sto ljudi, s katerimi je bil v stiku, zdaj v osamitvi, med njimi pa je večina zdravstvenih delavcev. Okužil je tudi svojo partnerico, medicinsko sestro v porodnišnici.

Avstrijska vlada je pozvala vse, ki so bili od 28. februarja v Ischglu, naj gredo v samoizolacijo.

„To je seveda katastrofa za Ischgl. Še vedno nismo govorili o finančnih posledicah vsega tega, vendar upam, da bomo to krizo lahko premagali, kot mnoge druge doslej, ko smo imeli poplave, plazove .“ – pravi Werner Kurz, župan mesta Ischgl, ki je na tem položaju zadnjih deset let in ki je morda malo preveč optimističen glede katastrofe, ki prihaja iz njegovega majhnega mesta.

  •  

V Ischglu je obtičalo 1000 ljudi, ki tam delajo v smučarski sezoni, skupaj z nekaj desetimi avstrijskimi turisti, ki ne morejo nikamor, ker je mesto v karanteni. Ischgl je sicer mesto s 1.600 prebivalci, vendar beleži kar milijon nočitev na leto in proizvede več deset milijonov kubičnih metrov umetnega snega letno, tako da lahko smučarji iz vse Evrope prihajajo tja od novembra do maja. Večinoma si to lahko privoščijo smučarji z globokim žepom, saj to ni poceni kraj, obožujejo ga tudi žurerji zaradi norih zabav.

Ischgl je znan po svojih popoldanskih zabavah za smučarje, potem ko se izpraznijo proge, pa tudi po spektakularnih odprtjih in zaprtjih sezone. Maja letos bi se morala sezona zaključiti s koncertom Erosa Ramazzottija, sicer pa so v zadnjih letih v Ishglu peli Mariah Carey, Robbie Williams, Roxette, Jason Derulo, Scorpions, James Blunt, Katy Perry …

 

  •  

KRONOLOGIJA in skrivanje okužb v Ischglu

-Boeing 757 je pristal na Islandiji 29. februarja. Letalo Iceland Air je priletelo iz Münchna in islandske oblasti so testirale potnike in odkrile več pozitivnih na koronavirus – vsi so prišli iz Ischgla. Še istega dne so Ischgl uvrstile na seznam ogroženih območij, tik za Wuhanom in Iranom, ter obvestile Avstrijo.

– Vsak dan je bilo vedno več Evropejcev, ki so bili v Ischglu, pozitivnih na testiranju za koronavirus.

– Tirolske zdravstvene službe so tirolsko vlado opozorile na katastrofo, vendar je ta ignorirala opozorila.

– Tirolski državni direktor za zdravje Franz Katzgraber je sklical tiskovno konferenco in dejal, da se mu zdi malo verjetno, da bi se okužba širila nekje na Tirolskem

– Ischgl je prvi uradni primer okužbe s koronarnim virusom objavil 7. marca, teden po tem, ko so se prvi Islandci vrnili domov in bili pozitivni na testu za koronavirus. Prvi uradni okuženi v Ischglu je 36-letni natakar, ki je delal na priljubljenem zbirališču smučarjev, 6. marca je postalo znano, da je okužen

– Za njim so zboleli še drugi, nato pa so prvi primer okužbe s koronavirusom odkrili v Nemčiji in vsi so se vrnili iz Ischgla.

– Bare v Ischglu so se zaprli šele 10. marca

– Nemški inštitut Robert Koch je 13. marca razglasil Tirolsko za ogroženo območje.

  • Avstrijske oblasti so se prvič odzvale šele 14. marca, ko sta zdravstveni minister in notranji minister pozvala vse, ki so bili v Ischglu in se vrnili domov, naj se samoizolirajo.

Toda v Ischglu je vse normalno delalo naprej, odprte so bile tudi steze in žičnice.

– Šele v nedeljo, 15. marca, so zaprli zadnji lokal, ki je smučarje poklical na “zadnje pivo apokalipse”, – prodajali so kombinacijo piva Corona in tekile po šest evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine