17.9 C
Ljubljana
petek, 25 junija, 2021

Mnogo nemških podjetij namerava letos ustvariti nova delovna mesta

Piše: C. R.

Nemška podjetja v celoti bodo letos bolj verjetno ustvarjala nova delovna mesta, kot jih ukinjala. Pri tem bodo delovno silo povečevala predvsem velika podjetja, medtem ko bodo manjša bolj zadržana, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za ekonomske raziskave Ifo.

V raziskavi je 36 odstotkov vprašanih podjetij napovedalo, da bodo letos ustvarili nova delovna mesta, medtem ko jih je 29 odstotkov odgovorilo, da jih ne bodo. Za 34 odstotkov podjetij je stanje v prvih mesecih letošnjega leta še preveč nejasno, je ta teden sporočil Ifo.

Odpiranje novih delovnih mest so v večji meri napovedala velika podjetja, tista z več kot 500 zaposlenimi; povečanje števila zaposlenih je napovedalo 65 odstotkov kadrovskih menedžerjev teh podjetij. Majhna podjetja, z manj kot 50 zaposlenimi, so bolj zadržana: 29 odstotkov jih je napovedalo nova delovna mesta, 33 odstotkov pa jih ne bo povečevalo števila zaposlenih.

Na drugi strani je 17 odstotkov vprašanih napovedalo ukinjanje delovnih mest, 44 odstotkov jih je zatrdilo, da jih ne bodo. Preostala podjetja še niso mogla napovedati, kako bodo ravnala, poroča STA.

Med velikimi podjetji jih je 40 odstotkov napovedalo odpuščanja, 38 odstotkov pa, da delovnih mest ne bodo ukinjala. Med majhnimi podjetji jih bo 11 odstotkov ukinjalo delovna mesta, 47 odstotkov pa jih ne načrtuje odpuščanj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine