25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Mladoletni vojaki v Kongu: bili so prisiljeni v kanibalizem in posiljevanje lastnih mater

Novo poročilo ZN je razkrilo, da so tako vojaki kot uporniki v Kasaiu v Kongu zagrešili številna grozodejstva, ki vključujejo kanibalizem, masovna obglavljanja ter množična posilstva.

Za grozote, ki se dogajajo v Kongu, ni besed. Vojaki silijo mladoletne fante, da posiljujejo svoje lastne matere, vojaki pijejo kri in se gostijo z mesom svojih človeških žrtev. Zločini so po besedah poročila strokovnjakov ZN za človekove pravice “ostudna grozodejstva”.

V enem masakru je življenje izgubilo 186 moških in fantov iz neke vasi, ki so jim odrezali glave, je poročal vodilni preiskovalec Bacre Waly Ndiaye. Skupina, ki je preiskovala zagrešene zločine, je po poročanju spletnega portala The Sun povedala, da so v grozodejstvih vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu krive vse strani v državi.

Fantje bili prisiljeni v posiljevanje lastnih mater

126-stransko poročilo podrobno opisuje zločine, ki so se zgodili, odkar je v letu 2016 izbruhnil konflikt, v katerega so vpleteni milici Kamuina Nsapu in Bana Mura ter kongovske oborožene sile (FARDC). Pričevanja vključujejo fante, ki so bili prisiljeni posiliti lastne matere, majhne deklice so prepričevali, da lahko s čarovnijo ulovijo izstrelke, ter silili ženske, da izberejo med množičnim posilstvom in smrtjo.

Pripadniki vojaške milice v Kongu (Vir: Twitter)

Vojni zločini v Kongu vključujejo tudi kanibalizem in množična posilstva. Priče so celo pripadnike formacije Kamuina Nsapu videle nositi ženske genitalije za vratom kot medalje. “Nekatere od prič so videle, kako so razkosali ljudi, skuhali in jedli človeško meso, vključno s penisi mož, ki so bili še živi /…/ in pili človeško kri.” Pri tem naj bi prednjačili pripadniki FARDC.

Preiskovalci so sprva domnevali, da bo v regiji okoli 86 množičnih grobišč. Ta številka je zdaj že prek več sto. V teh grobovih so številni otroci, fantiči, ki so jih pripadniki milic prisilili v bojevanje ter jih poslali v boj gole, neoborožene, ali pa samo s palico, ker so bili prepričani, “da jih je magija naredila neuničljive”. Kongovske vojaške enote so jih prerešetale vse po vrsti.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine