18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Mladi Švedi proti vstopu v Nato

Piše: Ivan Šokić

Švedi stari med 18  in 29 let so najmanj navdušeni nad idejo, da Švedska postane del severnoatlanskega zavezništva. Podpora Natu je veliko večja med starejšimi generacijami Švedov. To je sicer tudi del prebivalstva, ki v primeru vojne (proti Rusiji) ne bo vpoklican v vojsko in poslan v prve bojne vrste.

43 odstotkih Švedov starih med 18 in 29 let, ki so del demografske skupine, ki bo najverjetneje morala biti vojno, ni naklonjeno vstopu Švedske v Nato. Ravno toliko jih po drugi strani podpira vstop nordijske države v severnoatlantsko zavezništvo. Med Švedinjami v isti starostni skupini je po izsledkih Novusove javnomnenjske raziskave Natu naklonjeno 45 odstotkov vprašanih, 32 odstotka pa predlogu nasprotujeta. 

“Nasplošno … so mladi bolj zadržani glede članstva od starejših,” je izsledke raziskave koomentiral direktor Novusa Torbjörn Sjöström. V skupini med 30 in 49 let priključitev Natu podpiral 51 odstotkov vprašanih. V demografski skupini starih med 65 in 79 let je švedski priključitvi Nato paktu naklonjenih 61 odstotkov vprašanih. Podpora severnoatlantskemu zavezništvu pa naj bi v javnosti iz tedna v teden naraščala. Če je bilo Natu še pred tednom dni naklonjenih 48 odstotkov vprašanih, je ta delež v najnovejši raziskavi dosegel 53 odstotke.

64 odstotkov vprašanih je ravno tako podprlo idejo, da bi se Švedska pridružila Natu, če to stori Finska, kar so švedski vzhodni sosedi že napovedali. Tako finski predsednik Sauli Niinisto kot finska premierka Sanna Marin sta že povedala, da se bo država priključila Natu. Glasovanje v finskem parlamentu naj bi bilo zgolj formalnosti. Vstopu v Natu naj bi iznenada bilo naklonjenih kar 76 odstotkov Fincev. Pred leti se je delež pristašev priključitve Natu na Finskem gibal med 20 in 30 odstotkov vprašanih.

Sorodne vsebine