2.9 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Ministrica dr. Jaklitsch v Slovenskem narodnem domu Nash v Indianapolisu

Piše: L. B.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch je v četrtek, 23. septembra, obiskala edini slovenski dom v zvezni državi Indiana, Slovenski narodni dom Nash v Indianapolisu.

Slovenci so leta 1906 v Indiani zgradili cerkev Svete Trojice, leta 1918 pa prvi slovenski dom. Leta 2014 so cerkvene oblasti slovensko svetišče zaprle, kar je bil za skupnost hud udarec. Tri zvonove pa so v letu 2020, tudi s pomočjo Slovenije, prenesli pred cerkev sv. Malahije nedaleč od Indianapolisa. Zvonovi tako še vedno opravljajo svojo funkcijo, samostoječ zvonik pa stoji na tlakovcih z napisanimi posvetili donatorjev, tudi slovenske skupnosti. Mlad župnik pri sv. Malahiju, sicer Slovak po rodu, v božičnem času dovoli zboru slovenske skupnosti prepevanje slovenskih božičnih pesmi, prav tako pa je z veliko hvaležnostjo sprejel slovenske zvonove. Kot je sam dejal, je želel tudi na tak način pokazati podporo slovenski skupnosti, ki je zgubila svojo cerkev.

Slovenski dom je bil na novo postavljen leta 1940 in kot tak deluje še danes. Skupnost prireja številne dogodke, med katerimi je največji vsakoletni Slovenski festival, postopoma prenavljajo stavbo, skupnost pa se krepi, saj se mnogi potomci izseljencev vračajo. »Nash« oziroma Slovenski narodni dom postaja še posebej znan po peki potice, ki jo razpošiljajo tudi drugim slovenskim skupnostim. V domu so se z ministrico pogovarjali predstavniki Slovenske narodne podporne jednote, Kranjske slovenske katoliške jednote, Slovenske ameriške zveze, pa tudi predstavnik odbora pobratenih mest Indianapolis in Piran, ki letos beleži 20 let delovanja. Pogovarjali so se o krepitvi sodelovanja predvsem na področju izobraževanja, kulture in rodoslovja. Srečanje je potekalo v zelo sproščenem, domačem vzdušju, ministrica dr. Jaklitsch pa je članom ob tej priložnosti izročila tudi slovensko zastavo, ki jo je Slovenskemu narodnemu domu podaril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V Indianapolisu in okolici naj bi živelo vsaj okoli 2.000 oseb slovenskega porekla, v društvu pa je trenutno 350 do 400 aktivnih članov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine