31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Ministrica dr. Jaklitsch pri Slovencih na jugu Argentine v Bariločah in Dinko Bertoncelj

Piše: L. B.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v torek, 12. oktobra, odpravila proti jugu Argentine. Ta dan je bil namenjen obisku slovenske skupnosti v Bariločah. Tokrat jo je spremljal slovenski častni konzul v Bariločah Robert A. Eiletz.

Častni konzul Eiletz, Dinko Bertoncelj, ministrica dr. Jaklitsch, žena Romana Bertoncelj. (foto: USZS)

Slovenci so Bariloče močno zaznamovali, saj so kot odlični gorniki, plezalci in tudi smučarji v teh krajih osvojili številne prej nepremagljive vrhove, nekatere izmed njih pa tudi poimenovali. Eden se tako imenuje Slovenski zvonik in že z imenom pričuje o prisotnosti Slovencev na tem območju. Med najbolj znanimi so Dinko Bertoncelj, France Jerman, ki je prvi v Argentini začel s tekom na smučeh, Vojko Arko, Tonček Pangerc ter drugi.

Matjaž Jerman, dr. Helena Jaklitsch, Milan Magister,Robert A. Eiletz. (foto: USZS)

Tukajšnji Slovenci se združujejo v Slovenskem planinskem društvu Bariloče. Še posebej razveseljivo, pa je to, da tu slovenski jezik še vedno ostaja pogovorni jezik med rojaki, tudi med otroki. V svojem “Stanu”, kot imenujejo svoje društvene prostore, so pripravili izjemno srčen sprejem. Že ob prihodu so ministrico z navdušenjem pozdravili najmlajši, ki so v nadaljevanju pripravili tudi čudovit nastop s slovenskimi pesmicami in plesom. Ministrica se jim je zahvalila za krasen sprejem, ob tej priložnosti pa je podelila tudi priznanje Slovenski Aljaževi šoli, ki letos praznuje 60. obletnico delovanja, ter se vsem skupaj zahvalila tudi za neutrudno delo za ohranjanje slovenstva, slovenskega jezika in kulture. Prav tako je priložnost izkoristila za zahvalo za prispevek Slovencev pred tridesetimi leti pri priznanju mlade slovenske države ter njene uveljavitve. Srečanja z ministrico se je udeležil tudi slovenski duhovnik Branko Jan, ki deluje v Bariločah in ima za slovenske rojake redno sveto mašo v slovenskem jeziku.

Ministrica dr. Jaklitsch z otroci iz Bariloč. (foto: USZS)

Pred srečanjem z društvom je ministrica dr. Jaklitsch obiskala tudi Dinka Bertonclja ter njegovo ženo Romano. Bertoncelj se je rodil na Jesenicah, v Bariloče pa je prišel leta 1948. Opravil je številne prvenstvene vzpone, bil v letih 1952 – 1960 med najuspešnejšimi argentinskimi plezalci ter bil prvi Slovenec na Himalaji. Dolga leta je vodil šolo smučanja v Argentini in ZDA. Ves čas pa je ohranil slovensko identiteto in zavest, od kod prihaja in kdo je. Letos je prejel tudi državno odlikovanje predsednika Republike Slovenije za njegov osebni prispevek h krepitvi vezi med ljudmi dveh narodov in držav. Ministrica je z veseljem prisluhnila nekaj njegovim neprecenljivim življenjskim zgodbam in se mu zahvalila za izjemno življenjsko energijo in svoj trud za slovensko skupnost v Bariločah.

Ministrica je podelila priznanje urada za 60. obletnico Slovenske Aljaževe šole (foto: USZS)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine