14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Minister Tonin: Pomen krepitve regionalnega partnerstva z državami Zahodnega Balkana

Piše: L. B.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je skupaj z Markom Makovcem iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) in obrambno ministrico Republike Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko včeraj nastopil na Medparlamentarni konferenci o skupni zunanji in varnostni politiki in skupni varnostni in obrambni politiki (SZVP/SVOP) Evropske unije.

Regija Zahodnega Balkana je strateško pomembna za Evropsko unijo. Minister Tonin je izpostavil, da je nujno, da Evropska unija izkaže solidarnost državam te regije in jih podpira v procesu približevanja Uniji, prav tako pa morajo države regije pospešiti izvajanje reform. Unija brez držav Zahodnega Balkana ne bo popolna, šele z njihovim članstvom lahko v Evropi gradimo dolgoročno stabilnost, je prepričan mag. Tonin.

Slovenski minister je izpostavil, da so v regiji prisotni tudi interesi drugih močnih držav ter avtoritarnih sil, razmere pa so naklonjene razmahu sodobnih oblik groženj. EU ima na področju skupne varnostne in obrambne politike na razpolago številne mehanizme, v okviru katerih je treba vključiti države Zahodnega Balkana, kot so Stalno strukturno sodelovanje na področju varnosti in obrambe – PESCO, Evropski mirovni instrument, Evropski obrambni sklad, načrt za razvoj zmogljivosti, usklajeni letni pregled na področju obrambe in drugi. Slovenija si bo prizadevala, da bodo vrata državam Zahodnega Balkana za vse te mehanizme široko odprta.

Na medparlamentarni konferenci sta nastopila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine