22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Minister Logar v Varnostnem svetu ZN o nujnosti mednarodnega sodelovanja, ki je pomembno tudi pri spopadu s krizo zaradi Covid19

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je v petek sodeloval na neformalni seji Varnostnega sveta ZN ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne. Po navedbah ministrstva je pandemija covida-19 jasno pokazala, kako pomembno je mednarodno sodelovanje, zato je zdaj pravi trenutek, da se države zavzamejo za učinkovit multilateralizem z ZN v središču.

 

Sejo je sklicala Estonija, ki kot nestalna članica v mesecu maju predseduje Varnostnemu svetu Združenih narodov, in k sodelovanju preko videopovezave povabila tudi države nečlanice tega organa. Kot so danes sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, je bil namen razprave obeležiti 75. obletnico konca druge svetovne vojne na evropskih tleh, obenem pa se dotakniti razmišljanj o aktualnih varnostnih izzivih, preprečevanju konfliktov ter obstoječih mehanizmih za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti.

Minister Logar je v svojem nastopu poudaril pomen slovesne obeležitve te pomembne obletnice ter se poklonil spominu na vse, ki so dali svoja življenja za svobodo, mir, človekove pravice ter življenje v dostojanstvu. Ob tem je spomnil tudi na slovensko zgodovinsko izkušnjo.

“Poudaril je, da je grozljiva izkušnja druge svetovne vojne vodila do ustanovitve ZN, in obenem izpostavil, da je Evropska unija v svojem bistvu prav tako projekt sprave in zagotavljanja miru ter blaginje na evropskih tleh. Slovenija kot članica ZN, EU in Nata v svoji zunanji politiki posveča veliko pozornosti mehanizmom preventivne diplomacije ter mediacije, obenem je aktivna podpornica koncepta Odgovornost zaščititi,” so navedli na zunanjem ministrstvu.

Varnostni izzivi v sodobni mednarodni skupnosti so po navedbah ministrstva kompleksni in dinamični, zato se je nanje čedalje težje učinkovito odzivati. “Prav pandemija covida-19 je zelo jasno pokazala, kako pomembno je mednarodno sodelovanje in partnerstvo. Ob slovesni obeležitvi 75. obletnice konca druge svetovne vojne je zato po mnenju Slovenije pravi trenutek, da se države zavzamemo za učinkovit multilateralizem, z ZN v njegovem središču, saj lahko le sodelovanje, solidarnost in vzajemno zaupanje zagotovita mir in blaginjo vsem,” so navedli.

Na seji VS ZN je sodelovalo več kot 70 držav, velika večina na ravni ministrov za zunanje zadeve. Seji je predsedoval estonski zunanji minister Urmas Reinsalu, uvodničarji pa so bili visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell, namestnica generalnega sekretarja ZN Rosemary DiCarlo ter profesor zgodovine na Univerzi Yale Timothy Snyder.

…………….

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine