4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Minister dr. Logar z danskim zunanjim ministrom o krepitvi sodelovanja med državama

Piše: L. B.

Na delovnem obisku v Københavnu se je včeraj, 26. avgusta 2021, minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar sestal z danskim ministrom za zunanje zadeve Jeppejem Kofodom. Namen razprave je bil krepitev dvostranskih odnosov med Slovenijo in Dansko, pregledu izvajanja prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU, aktualnim mednarodnim temam in ukrepom za zajezitev širjenja covida-19.

Ministra sta se strinjala za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama, predvsem na tehnološkem in gospodarskem področju. Leta 2020 je bila Danska med nordijskimi državami po izvozu prva zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.

Teme njunih razprav so bile predvsem glede razmer v Afganistanu in koordinaciji aktivnosti in strategij znotraj Nata in Evropske unije. Več o tem bodo lahko razpravljali v okviru neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU, ki bo v začetku septembra potekalo v Sloveniji.

Pogovor sta imela tudi o aktualnih mednarodnih temah, s katerimi se sooča slovensko predsedstvo. Med njimi so ukrepi za zajezitev širjenja in blaženje posledic pandemije COVID-19, transatlantski odnosi, Zahodni Balkan in migracije. »Za izboljšanje pripravljenosti na pandemije in za krepitev odpornosti zdravstvenih sistemov so še posebej pomembna prizadevanja za vzpostavitev evropske zdravstvene unije,« je poudaril minister dr. Logar.

V nadaljevanju se je minister dr. Logar sestal še s predsednikom Odbora za zunanjo politiko danskega parlamenta Martinom Lidegaardom, nekdanjim predsednikom vlade in generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom ter z visokimi predstavniki danskega logističnega podjetja A.P. Møller-Mӕrsk, največjega partnerja Luke Koper pri kontejnerskem prevozu. Sestanek je potekal na sedežu največjega globalnega logističnega podjetja v Københavnu, katerega se je udeležil tudi Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luke Koper.

Zadnje novice

Sorodne vsebine