20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Mineva 20 let od krvavih terorističnih napadov v Madridu, džihadisti v samo desetih minutah pobili skoraj 200 ljudi!

Piše: G. B. 

Mineva natanko 20 let od niza terorističnih napadov na potniške vlake v Madridu, v katerih je umrlo 192 ljudi, skoraj 2000 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napade je prevzela teroristična mreža Al Kaida, to pa je bilo prvič, da se je Španija soočila z islamističnim terorizmom. To se je zgodilo le dve leti in pol po brutalnem napadu na stolpnice WTC v New Yorku. 

V razmiku desetih minut je 11. marca 2004 zjutraj na štirih vlakih, namenjenih na madridsko železniško postajo Atocha, eksplodiralo deset bomb, ki so v celoti uničile vagone, polne ljudi.

Tedanja vlada pod vodstvom Ljudske stranke (PP) je za napad najprej okrivila baskovsko separatistično organizacijo Eta in zavrnila ugotovitve strokovnjakov, da so napade organizirali islamski skrajneži. Kmalu za tem pa je odgovornost prevzela Al Kaida, ki je v posnetku zatrdila, da je bil napad maščevanje za sodelovanje Španije v ameriški operaciji v Iraku.

Samo nekaj dni kasneje so bile v Španiji splošne volitve, ki so na oblast pripeljale socialiste, Španija pa je umaknila svoje vojake iz Iraka.

Tri tedne po napadih se je sedem članov teroristične celice, ki so bili osumljeni sodelovanja v napadih, razstrelilo, ko je policija obkolila njihovo stanovanje v okolici Madrida. V začetku leta 2007 se je začelo sojenje še 29 osumljenim sodelovanja v napadu, od katerih jih je bilo 18 obsojenih.

Trije od njih so bili obsojeni na visoke, simbolične zaporne kazni v višini več kot 30.000 let. Le oni so trenutno še vedno v zaporu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To pa ni bil zadnji teroristični napad v Španiji. Leta 2017 je bilo denimo v napadu v Barceloni in bližnjem obmorskem mestu Cambrils ubitih 16 ljudi, še 140 pa je bilo ranjenih. Odgovornost zanj je prevzela Islamska država (IS). Džihadisti pa so v letih 2018, 2019 in 2023 izvedli napade, ki so zahtevali dve življenji.

Španija sicer v svojem nedavnem letnem poročilu o nacionalni varnosti ugotavlja, da je tako kompleksne teroristične napade v Evropi kot napad iz leta 2004 sedaj težje izvesti, saj so zmogljivosti terorističnih skupin, kot sta denimo Al Kaida in IS, bistveno manjše. Kljub temu Španija danes ostaja na drugi od petih stopenj pripravljenosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine