14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Minessota: Transspolnik je dobil tožbo in ima odprto pot na ženske tekme v dviganju uteži

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV.si)

Del ameriškega sodstva forsira udeležbo bioloških moških (transspolnikov) v ženskih športnih kategorijah. Transseksualec JayCee Cooper je dobil tožbo v Minnesoti, kar mu omogoča udeležbo na tekmovanjih dvigovalk uteži. 

Sodišče v Minnesoti je razsodilo, da se je ameriška nacionalna organizacija za dvigovanje uteži ” Powerlifting (USAPL)” ravnala diskriminatorno, ker biološkemu moškemu transspolniku JayCee-ju Cooperju ni dopustila udeležbe na tekmovanjih za ženske. Okrožno sodišče v Ramseyu je odločilo, da mora USAPL “opustiti nepošteno diskriminatorno prakso” prepovedi trans ženskam tekmovati z biološkimi ženskami, poroča Barbend.

Cooper je tožbo vložil leta 2021, ker je bil po njegovem kršen zakon zvezne države, ki se nanaša na človekove pravice. Januarja 2019 je USAPL “Politika udeležbe transspolnih” (TPP) transšportnikom izrecno prepovedala tekmovati s svojimi cisspolnimi vrstniki (osebami, katerih spolna identiteta se ujema s spolom ob rojstvu). Sodišče je USAPL-u naložilo obvezo, da naj v 14 dneh po razsodbi spremeni politiko glede udeležbe transspolnih oseb na športnih dogodkih. 

JayCee Cooper (Foto: Instagram)

Foto: Instagram

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine