29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Milanović pred srečanjem procesa Brdo Brioni na parado v Moskvo

Hrvaški predsednik Zoran Milanović se bo udeležil vojaške parade ob dnevu zmage v Moskvi 24. junija, so potrdili na Pantovčaku. Zatem se bo 29. junija udeležil vrha procesa Brdo-Brioni v Sloveniji, nato pa tudi tristranskega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije na Dunaju.

 

Milanović se bo v Moskvo se bo odpravil z dvodnevnega uradnega obiska v Črni gori, kamor se bo odpravil iz Cavtata pri Dubrovniku z ladjo hrvaške vojaške mornarice. Potem ko bo prispel v Tivat, bo nadaljeval pot proti Cetinju, kjer ga bo v svoji rezidenci dočakal črnogorski predsednik Milo Đukanović, so napovedali na spletni strani hrvaškega predsednika. Milanovićevo srečanje s črnogorskim predsednikom je bilo mišljeno aprila, a so ga zaradi pandemije covida-19 preložili na 22. in 23. junij.

Zaradi novega koronavirusa je bila preložena tudi vojaška parada v Moskvi, ki tradicionalno poteka ob dnevu zmage proti fašizmu 9. maja. Milanović je napovedal svojo udeležbo 9. maja, da se bo odpravil v Moskvo 24. junija pa se je odločil pred nekaj dnevi. Ob robu parade je načrtovano tudi dvostranske srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po Moskvi se bo Milanović 29. junija na Brdu pri Kranju udeležil srečanje procesa Brdo-Brioni, na katerem bodo obeležili deseto obletnico procesa. Ta proces je namenjen krepitvi regionalnega sodelovanja in reševanju odprtih vprašanj na jugovzhodu Evrope, da bi uresničili pogoje za širitev Evropske unije. Hrvaški mediji so poudarili, da bo v Sloveniji tudi priložnost za prvo srečanje Milanovića in srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

V dveh tednih intenzivnih Milanovićevih zunanjepolitičnih dejavnosti bo sledil uradni obisk v Bolgariji, potem pa se bo 7. in 8. julija udeležil še tristranskega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije na Dunaju. Letošnja tema, bo Evropska unija po covidu-19, napoveduje Hina.

Trilateralna srečanja potekajo od leta 2014 z namenom izmenjave mnenj in usklajevanja stališč glede regionalnega sodelovanja, skupne evropske prihodnosti in mednarodnih izzivov. Hrvaški predsednik septembra načrtuje tudi obisk pri nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierja, oktobra pa se bo med drugim odpravil v Estonijo na srečanje pobude Treh morij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine