7.5 C
Ljubljana
nedelja, 24 oktobra, 2021

Milan Zver: Iranski režim predstavlja grožnjo in nestabilnost za regijo

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v Strasbourgu tako kot v ponedeljek zvečer tudi včeraj sodeloval v razpravi glede nasilnega zatrtja nedavnih protestov v Iranu.

 

»V ponedeljek sem že spregovoril o številu žrtev, ki jih je povzročil brutalni iranski režim, nocoj pa bi rad podčrtal nekatere stvari, ki jih je nujno potrebno sprejeti,« je uvodoma dejal evropski poslanec.

»Najprej bi morali jasno in glasno podpreti opozicijo, uporniško gibanje, ki se bori za svobodo in demokracijo v Iranu. Potem bi morali redefinirati odnos z Iranom in Evropska unija bi morala podobno kot ZDA uvesti nove sankcije proti Iranu,« je naštel dr. Milan Zver, ki je ob tem dodal, da si glede dogajanj v Iranu mednarodna skupnost ne sme zatiskati oči.

Po njegovih besedah bi Evropska unija morala sprejeti še nekatere druge konkretne ukrepe proti iranskemu režimu, ki ni brutalen le proti svojim državljanom, ampak predstavlja grožnjo v celotni regiji. »Iran postaja faktor nestabilnosti, razvija nova orožja in ne samo, da grozi Izraelu, temveč grozi tudi drugim državam v regiji in v EU,« je povedal poslanec.

Nenazadnje je dr. Zver tako kot v ponedeljek zvečer tudi včeraj ponovno opozoril, da bi morala Evropska unija organizirati skupino mednarodnih opazovalcev, ki bi ugotovila, kakšna je situacija v Iranu in predlagala tudi konkretne ukrepe.

VIDEO: Dr. Milan Zver: Iranski režim predstavlja grožnjo in nestabilnost za regijo

Zadnje novice

Sorodne vsebine