16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Mike Pompeo negativen na testu za koronavirus, v ZDA v ospredju vprašanja o Trumpovih tesnejših stikih

Potem ko sta ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania potrdila okužbo z novim koronavirusom, je v ZDA v ospredju vprašanje, kdo je bil ta teden s Trumpom v tesnejšem stiku in je s tem morda tvegal okužbo. Zunanji minister Mike Pompeo je že potrdil, da je bil na testu za novi koronavirus negativen.

Pompeo, ki je danes v okviru krajše evropske turneje prispel na obisk na Hrvaško, je v Dubrovniku sporočil, da je bil negativen na testu. Pojasnil je, da se je v zadnjih dveh tednih podvrgel testu štirikrat, nazadnje danes zjutraj na letalu na poti v Dubrovnik in da so bili vsi testi negativni. V stiku s Trumpom pa je bil nazadnje 15. septembra v Beli hiši, ko je Izrael sklenil sporazuma o normalizaciji odnosov z Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA je namreč v ospredju vprašanje, kdo je bil ta teden s Trumpom v tesnejšem stiku in je s tem morda tvegal okužbo. Ob tem ni nepomembno, da Trump zaščitne maske na uradnih dogodkih praviloma ne nosi, prav tako ne ohranja priporočene razdalje.

Trumpu so danes okužbo potrdili po zelo delovnem tednu v okviru kampanje pred volitvami 3. novembra, ko je imel stike z mnogimi visokimi uradniki. Ves teden, tudi na prvem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov v torek v Clevelandu, pa je bila z njim njegova svetovalka in tesna sodelavka Hope Hicks, pri kateri so okužbo potrdili v četrtek.

Trump je imel v ponedeljek na vrtu Bele hiše novinarsko konferenco o strategiji testiranj na okužbo z novim koronavirusom, ki so se je med drugim udeležili tudi podpredsednik ZDA Mike Pence, minister za zdravje Alex Azar in ministrica za izobraževanje Betsy DeVos. Pence se je maja že okužil z novim koronavirusom in je nato okreval.

Na torkovem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov v Clevelandu Trump ni bil na odru samo z demokratskim tekmecem Josephom Bidnom, ampak tudi z vrsto svojih visokih svetovalcev, kot so vodja njegovega kabineta Mark Meadows, strateg kampanje Jason Miller ter svetovalec Stephen Miller. Z njim so bili tudi vsi njegovi otroci s partnerji, ki med soočenjem niso nosili mask, navaja BBC. 31-letna Hicksova pa je v Ohio s Trumpom potovala na vladnem letalu Air Force One.

Brez maske so bili tudi Trump, Hope Hicks in štirje visoki predstavniki administracije – Nicholas Luna, Dan Scavino, Jared Kushner in Stephen Miller -, ko so se vkrcali na vladni helikopter Marine One, s katerim so v sredo odšli na zborovanje v Minnesoti. Tu se je Trump udeležil zborovanja in zasebnega dogodka za zbiranje sredstev, je poročal New York Times.

Ta teden je Belo hišo obiskala tudi Trumpova kandidatka za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett.

BBC dodaja, da običajno mine pet dni od okužbe do prvih simptomov, obstaja pa tudi možnost, da se simptomi pokažejo po 14 dneh, kolikor po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije traja inkubacijska doba. Po priporočilih ameriškega centra za preprečevanje in nadzor bolezni pa mora okužena oseba v ZDA v karanteni ostati deset dni po potrditvi okužbe.

Politico, ki se sklicuje na dobro obveščen vir, poroča, da Trump v četrtek ni imel simptomov. Zdravstveni strokovnjak Fox Newsa Marc Siegel pa je dejal, da so njegovi viri za predsedniški par dejali, da sta oba “povsem brez simptomov”, navaja BBC.

New York Times sicer opozarja, da tudi če 74-letni Trump ne bo imel simptomov covida-19, se bo moral umakniti iz volilne kampanje in še neznano obdobje ostati izoliran v Beli hiši. Če pa bo zbolel, se postavlja vprašanje, ali naj sploh ostane kandidat, dodaja časnik.

The Wall Street Journal se medtem sprašuje, ali bo vlada sposobna normalno delovati. Politico pa navaja, da bo podpredsednik Pence morda moral prevzeti katero od nalog Trumpa, če bo ta moral ostati v Beli hiši.

V Beli hiši so sicer med pandemijo potrdili že več okužb z novim koronavirusom, a predsednik Trump doslej še ni bil okužen. Ob Pencu so maja okužbo potrdili tudi tiskovni predstavnici Katie Miller, ki je prav tako okrevala. Pozitivni so bili tudi marinec, ki je bil eden osebnih spremljevalcev Trumpa, več agentov obveščevalne službe in svetovalec za nacionalno varnost Robert O’Brien, poroča BBC.

V Beli hiši sicer Trumpove svetovalce in vse, ki so v stiku z njim, dnevno testirajo na okužbo z novim koronavirusom, še navaja BBC.

Zadnje novice

Sorodne vsebine