4.2 C
Ljubljana
torek, 12 decembra, 2023

Migrant ubil dva homoseksualca, tretjega zabodel v oko

Piše: I. K. (nova24tv.si)

Muslimanski migrant je bil na Irskem obsojen na dve dosmrtni kazni zaradi umora dveh homoseksualcev, enega je pri tem obglavil, prav tako je še enega homoseksualca zabodel v oko.

Napad Yousefa Palanija, 23-letnega Kurda, ki je pri šestih letih prispel na Irsko v okviru programa zaščite ZN, so irski mediji opisali kot “najhujši homofobični napad v zgodovini države”. Sodnica, ki je izrekla kazen, je njegove zločine označil za “neizrekljive”.

Palani je aprila lani priznal krivdo za umor Aidana Moffitta in Michaela Sneeja ter priznal, da je namerno povzročil resno škodo Anthonyju Burku, vse pa je preslepil, da so se srečali z njim v mestu Sligo z uporabo aplikacij za gejevska sporočila.

Sodišče je slišalo, kako je bila ena žrtev zabodena 43-krat in obglavljena, druga pa je utrpela 25 vbodov.

Napadalčevo seme so našli v rezidenci njegove tretje žrtve, ki je bila zabodena v oko, a je preživela, čeprav je Palani policistom zanikal, da je homoseksualec, homoseksualnost označil za “greh” in dodal: “Ne boste našli veliko muslimanov gejev.”

Vztrajal je, da ni homofob in trdil, da je bila za napade odgovorna duševna bolezen.

“Hočem vam povedati, da sem bil takrat duševno bolan, slišal sem glasove, rekli so mi, naj to storim,” je dejal med policijskim razgovorom in razkril, da ga je mati pozvala, naj obišče zdravnika, vendar tega ni storil. Pojasnil je tudi, da je imel težave z obvladovanjem jeze in se je lahko “zelo hitro razjezil”, vendar je trdil, da “ni posebnega razloga”, zakaj je umoril svoje žrtve.

Srhljivo je, da je Palani oblastem povedal, da bi nadaljeval z ubijanjem, če ga ne bi ujeli, policijski viri pa so irskim medijem povedali, da ima “vsaj pol ducata” več predvidenih žrtev.

Razkritje Irish Examinerja je razkrilo vznemirljivo zgodovino Palanija, ki sega v njegovo otroštvo. Odraščal je v stanovanju, ki ga je financirala država. Potem ko se je njegova družina pri šestih letih preselila iz območja severnega Iraka, naseljenega s Kurdi, so lokalni prebivalci poročali o tem, kako je Palani napadal druge otroke v soseščini. Po prihodu v srednjo šolo je bil ocenjen kot težaven, saj je v prvem semestru potegnil umivalnike s sten kopalnic.

Sosedje so časopisu povedali, da je imel Palani že od mladosti opravka s policijo in naj bi bil aretiran zaradi suma kaznivega dejanja oškodovanja, vendar nikoli ni bil uradno obtožen. Morilec naj bi se v mesecih pred umori umaknil.

Na ponedeljkovem zaslišanju ob izreku kazni na osrednjem kazenskem sodišču je sodnica Mary Ellen Ring obsodila grozodejstva, ki jih je zagrešil Palani.

“Pravica do zasebnosti se lahko konča s pokojnikom, pravica do spoštovanja pa nikoli,” je dejala.

“Ti trije moški, ki so jih družine in prijatelji ljubili in cenili, vem, da so bili in so popolna človeška bitja, katerih spolnost je bila le del tega, kar so. Sramota je ena sama oseba v tej sodni dvorani. Ti trije moški so bili ponosni in tako mora biti,” je dodala.

Nihče od Palanijeve družine se nikoli ni udeležil sodnega postopka in od napadov niso obiskovali lokalne mošeje, prav tako jih niso nikoli opazili v okolici, kjer živijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine