33.1 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Migracijski dogovor med EU in Turčijo je mrtev, je dejal grški premier Micotakis

Migracijski dogovor med Turčijo in EU iz leta 2016 je “mrtev”, je v petek ocenil grški premier Kiriakos Micotakis, krivdo za to pa pripisal turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Ta naj bi se po poročanju turške državne televizije v ponedeljek mudil na delovnem obisku v Bruslju.

Erdogan naj bi s predstavniki EU razpravljal o migrantski krizi na turško-grški meji po njegovi odločitvi, da migrantom odpre mejo z EU. O načrtovanem obisku je v petek zvečer poročala turška državna televizija TRT, ni pa pri tem opredelila, s kom naj bi se Erdogan sešel. Drugi viri obiska še niso potrdili.

 V EU se vrstijo očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje. Z grško-turške meje v zadnjih dneh poročajo o spopadih med migranti in grškimi policisti.

Dogovor med EU in Turčijo iz leta 2016 predvideva, da bo EU Turčiji v zameno za zajezitev migracijskega toka v Evropo namenila šest milijard evrov pomoči za sirske begunce v Turčiji. Država že leta gosti že štiri milijone migrantov in beguncev, od tega jih je 3,6 milijona sirskih.

A kot je v petek ocenil grški premier Micotakis, je ta dogovor sodeč po zadnjih dogodkih “mrtev”, za njegovo rušenje pa je okrivil Erdogana. Kot je za ameriško televizijo CNN dejal Micotakis, so turške oblasti povzročile trenutno krizo na turško-grški meji, pri čemer naj bi migrantom celo pomagale oditi proti EU.

Po besedah Micotakisa bi Turčija morala tihotapcem in migrantom preprečiti, da bi dosegli grško obalo oz. kako drugače nezakonito prešli mejo. “Turčija pa je storila ravno nasprotno. Sistematično je pomagala migrantom, tako na kopnem kot na morju, pri njihovih prizadevanjih za prihod v Grčijo,” je opozoril. Iz Turčije so sicer danes poročali, da je Erdogan turški obalni straži naročil, naj migrantom prepreči prečkanje Egejskega morja, ker je zanje to preveč tvegano.

Grčija sicer za migrante, ki so v državo prispeli po odprtju meje, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP načrtuje gradnjo dveh začasnih begunskih taborišč, v katere bi namestili na stotine dodatnih prosilcev za azil. Enega želijo zgraditi na območju severne regije Serres, drugega pa na območju Aten. “Potrebujemo podporo lokalnih skupnosti. Ne moremo pustiti vseh teh ljudi na otokih,” je ob napovedi gradnje taborišč danes dejal grški minister za migracije Notis Mitaraki za televizijo Skai TV.

V preteklem tednu je namreč na Lezbos in še štiri druge egejske otoke iz Turčije prispelo več kot 1700 migrantov in se tako pridružilo 38.000, ki bivajo v že sicer prenatrpanih centrih.

Ob prepovedi prečkanja Egejskega morja večji pritisk na kopensko turško-grško mejo

Te dni se stopnjuje pritisk migrantov na kopensko turško-grško mejo, kjer je danes ponovno prišlo do spopadov z grško policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška obalna straža je tako v petek sporočila, da na podlagi predsednikovega ukaza migrantom ne bodo izdajali dovoljen za prehod. Kot je navedla na Twitterju, ukrep ni naperjen proti migrantom, ki bi radi zapustili Turčijo, pač pa so ga uvedli zaradi nevarnosti, ki jih prinaša plovba čez morje.

V obalni straži so še navedli, da so samo v četrtek rešili 97 migrantov, saj da grška stran ob potapljanju treh čolnov ni ukrepala.

Potem ko je turški predsednik Erdogan prejšnji teden migrantom odprl mejo proti Evropi, se jih je več tisoč odpravilo proti Grčiji, kar je v Evropi sprožilo bojazen, da se bo ponovila migrantska kriza iz leta 2015. V EU se vrstijo očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje. Na grško-turški meji pa je v zadnjih dneh prišlo do več spopadov med migranti in grškimi policisti.

Ti so se nadaljevali tudi danes, ko je na kopensko mejo prispelo več tisoč migrantov.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine