17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Mickoski: Proti sporazumu z vsemi demokratičnimi in pravnimi sredstvi!

V več makedonskih mestih so se na ulicah zbrali nasprotniki danes podpisanega sporazuma med Grčijo in Makedonijo, v skladu s katerim se bo slednja imenovala Republika Severna Makedonija. Vodja opozicijske VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je na enem od shodov napovedal, da se bodo proti sporazumu borili z vsemi demokratičnimi in pravnimi sredstvi.

“Naše ime je Makedonija, naše ime je ponos in mi smo ponosni Makedonci,” je na protestu v Bitoli povedal Mickoski, kot poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Sporazum je označil za kapitulacijo države in degradacijo makedonske suverenosti.

Napovedal je, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla spremembe ustave, ki jo je Skopje v skladu z dogovorom obljubilo. Za spremembo ustave je sicer potrebna dvotretjinska večina v sobranju. O tem bodo verjetno glasovali šele jeseni, pred tem pa bodo na referendumu o imenu glasovali tudi državljani.

VMRO-DPMNE je sicer med letoma 2006 in 2017 vodila makedonsko vlado, vendar pa v tem času ni bilo napredka v pogajanjih o imenu. Tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki je blizu tej stranki, nasprotuje sporazumu. Napovedal je, da ga ne bo podpisal. Protesti so potekali tudi v okolici grškega Psadaresa, kjer je bil sporazum podpisan, a je policija zaprla vse poti do prizorišča slovesnosti. Po poročanju grških medijev je na proteste prišlo 80 avtobusov s prebivalci Soluna in drugih mest na severu Grčije. Na transparentih je pisalo “Makedonija je Grčija” in “Tukaj se končuje Severna Makedonija”.

MIA je poročala, da so protestniki v policiste metali palice in druge predmete, policija pa je odgovorila s solzivcem.

Zgodovinski sporazum sta danes dopoldne v navzočnosti makedonskega premierja Zorana Zaeva in grškega premierja Aleksisa Ciprasa ter predstavnikov mednarodne skupnosti podpisala zunanja ministra Makedonije in Grčije, Nikola Dimitrov in Nikos Kocjas.

Sporazum naj bi končal spor med državama, ki se je vlekel od razpada Jugoslavije leta 1991. Zaradi grške blokade je bil glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Grčija je namreč imenu Makedonija nasprotovala, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine