22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Mestne oblasti z odobritvijo burkinija kupujejo muslimanske glasove

Piše: Ivan Šokić

Mestne oblasti v francoskem Grenoblu so se odločile sprostiti pravila glede pravil oblačenja na javnih kopališčih. Po novem bo tako ženskam dovoljeno nositi tudi burkini, enodelno kopalno oblačilo, ki je nekje na pol poti med potapljaško obleko in dolgimi oblačili, ki jih v islamskem svetu nosijo ženske.

“Želimo, da se ženske in moški oblačijo kakor želijo,” je hitel pojasnjevati župan Grenobla Eric Piolle, zakaj so po novem na javnih kopališčih v mestu dovoljeni tudi burkiniji. Gre sicer za nadvse cinično trditev, saj zakrivanje ni nekaj kar bi si ženska v islamu lahko izbrala, temveč je to obvezno. Kako zakrita pa je ženska določa njen varuh, t.j. oče, mož, brat ali katerikoli drugi moški varuh v družini.

Odločitev mestnih oblasti v Grenoblu bo po vsej verjetnosti ponovno sprožila debato o toleranci do religijskih oblačil. V mestnem svetu je za županov predlog glasovalo 29 svetnikov, 27 jih je bilo proti, sledila pa je še dve uri dolga žolčna debata. Pravila oblačenja so prilagojena tudi za moške, ki bodo na javna kopališča v Grenoblu vstopili s kratkimi kopalnimi hlačami, ki niso tesno oprijete.

Predsednik regionalnega sveta Auvergne-Rhône-Alpes Laurent Wauquiez je medtem mesto že opozoril, da jim zaradi avtorizacije islamskih kopalnih oblačil grozi izguba javnega financiranja. Tudi nekdanji župan Grenobla Alain Carignon je prepričan, da bi morali o tako pomembni odločitvi, kot so pravila oblačenja na kopališču morali sprejeti na referendumu.

Wauquiez je sicer že na začetku maja župana Piolleja obtožil “sklepanja dogovorov s političnim islamom” za namene zagotavljanja muslimanskih glasov na volitvah. Prepovedi burkinijev so se pojavile v Franciji z letom 2016. Obstajale so tudi izjeme. V Rennesu so npr. Odobrili nošo burkinijev na kopališčih že leta 2019.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine