6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Merklova napoveduje višje izdatke za nemško vojsko

Nemška kanclerka Angela Merkel je na ponedeljkovem srečanju vojaškega in civilnega osebja nemške vojske napovedala povečanje sredstev za obrambo, poročajo nemški mediji. Po njeni oceni Natov cilj dveh odstotkov bruto domačega proizvoda ni povsem nepredstavljiv.

Merklova je opozorila, da nujno, da se Nemčija drži zavez zvezi Nato, napovedano povišanje sredstev pa je opravičila tudi z naraščanjem števila kriz in konfliktov v svetu, zaradi česar je za zagotavljanje obrambe države potrebnih več sredstev.

Kanclerka je ob tem spomnila, da je Nemčija pred časom za vojsko že namenila 2,3 odstotka BDP, zato dva odstotka nista nepredstavljiva vsota. Dejala je, da je konfliktov v svetu vse več, svet pa bo zelo zapleten, če razmerja moči ne bodo jasna.

Povečanje izdatkov na dva odstotka za vojsko do leta 2024 so tudi zahteva ZDA do Nemčije. V Berlinu medtem ves čas pravijo, da se želijo temu cilju le približati. Letos bodo Nemci za vojsko porabili 38,5 milijarde evrov, naslednje leto 41,5 milijarde.

Obrambna ministrica Ursula von der Leyen iz vrst vladajočih krščanskih demokratov je sicer na srečanju napovedala povečanje izdatkov z zdajšnjih 1,24 odstotka BDP na 1,5 odstotka do leta 2025. S tem je posredno zavrnila zahteve ameriške administracije, sicer pa so takšno napoved strokovnjaki pričakovali že dlje, saj je po mnenju mnogih dvoodstotna meja vendarle nerealna.

“Naslednje leto bomo dosegli 1,3 odstotka, na julijskem zasedanju vrha zveze Nato v Bruslju pa bomo napovedali, da si želimo doseči 1,5 odstotka,” je dejala von der Leynova. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi izdatki na ta način dosegli 60 milijonov evrov.

Kljub številnim težavam z opremo v nemški vojski je ministrica prepričana, da so načrti v zvezi z opremljanjem in pripravo vojakov ustrezni. “Sredstva smo že močno zvišali, a pomanjkanje vlaganj v preteklih 25 letih se še vedno pozna,” je dejala in vojski za opravljanje nalog obljubila zagotovitev sodobne opreme, saj je bil bundeswehr v preteklosti v nekaterih primerih le pogojno sposoben za opravljanje nalog na misijah po svetu.

Vsekakor pa v Nemčiji pričakujejo ostre pogovore v koaliciji, saj socialdemokrati nasprotujejo takšnemu povišanju sredstev in izpostavljajo druga področja kot prednostna. Finančni minister Olaf Scholz iz vrst SPD je napovedal povišanje izdatkov za vojsko v višini šest milijard evrov, von der Leynova jih želi vsaj 12.

V vojski pa poudarjajo, da so nova sredstva nujna. Medtem ko je bila vojska solidno opremljena za mednarodne naloge, se je preveč varčevalo doma, spremenile pa so se tudi oblike boja, saj mora vojska slediti novim smernicam hibridnega vojskovanja v obliki kibernetskih napadov, kjer je odzivnost še kako pomembna, opozarjajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine