10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Merklova in Macron pripravljena podpreti preložitev brexita, britanski poslanci potrdili načrt preložitve

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta po današnjem srečanju v Parizu izrazila pripravljenost podpreti morebitno krajšo preložitev britanskega izstopa iz Evropske unije.

 

“Če Velika Britanija potrebuje nekaj več časa, tega ne bomo zavrnili,” je povedala Merklova, ki je o preložitvi z britansko premierko Thereso May govorila tudi ob robu vrha EU in Arabske lige v Egiptu v začetku tedna. “Obžalujemo ta korak, a je realnost. Zdaj moramo najti dobro rešitev,” je še poudarila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in se zavzela za urejen izstop Otoka iz EU.

Francoski predsednik Macron pa je Britancem sporočil, da je čas, da sprejmejo odločitev. “Če potrebujejo več časa, lahko preučimo zahtevo za preložitev,” je povedal na novinarski konferenci po srečanju in dodal, da bodo to storili, če bo zahteva utemeljena.

Kasneje je tudi španski premier Pedro Sanchez poudaril, da Španija ne bo nasprotovala preložitvi brexita, vendar pa je pri tem potrebna “jasna perspektiva rešitve”. “Podaljševanje negotovosti s prelaganjem rokov ni ne razumno ne zaželeno,” je povedal.

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je medtem poudaril, da bodo morali Britanci povedati, zakaj potrebujejo podaljšanje 50. člena pogodbe o EU, ki ureja izstop iz unije. Glede na to pa bodo tudi določili dolžino podaljšanja. Ponovil je, da je za to potrebna soglasna potrditev članic EU.

Britanska premierka Theresa May je sicer v torek napovedala, da bo britanskemu parlamentu dovolila, da glasuje o preložitvi izstopa iz EU, če bodo poslanci zavrnili ločitveni sporazum z EU in možnost brexita brez dogovora. Sama sicer nasprotuje preložitvi, če bi se zanjo odločili, pa je po njenem mnenju smiselna kvečjemu do konca junija.

Spodnji dom britanskega parlamenta bo o tem njenem predlogu glasoval danes v okviru glasovanj o prihodnjih korakih v procesu brexita. V skladu s predlogom bodo poslanci o izstopnem sporazumu glasovali do 12. marca, nato pa še o brexitu brez dogovora in preložitvi.

Merklova in Macron sta sicer na današnjem srečanju poudarila pomen nemško-francoskega sodelovanja za razvoj EU. Evropa bo lahko delovala, samo če bosta Francija in Nemčija nastopali s skupnimi stališči, sta poudarila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine