2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador se želi znebiti luksuznega predsedniškega letala

Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador je po več neuspelih poskusih prodaje luksuznega predsedniškega letala predlagal, organiziranje dražbe, na kateri bi prodali letalo.

Obrador si že nekaj časa prizadeva, da bi prodal 130 milijonov dolarjev vreden Boeing 767 Dreamliner, ki ga je kupil njegov predhodnik Enrique Peña Nieto leta 2012. Zdi se mu preveč razkošen za državo, v kateri polovica prebivalstva živi v revščini. Poleg tega ga je drago vzdrževati.

»Pomagajte mi,« je na novinarski konferenci dejal Obrador in dodal, da je stopil v stik z mehiškimi proizvajalci, pri čemer je iskal  idejo, kako se znebiti letala. Obrador je predlagal tudi zamenjavo letala za ameriško medicinsko opremo.

Predsedniško letalo lahko sprejme 80 ljudi in ima predsedniški apartma s spalnico ter kopalnico. Strokovnjaki trdijo, da bi bilo preoblikovanje leta v komercialne namene predrago, zato se ga bo le težko znebil.

Sedanji levičarski mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je na oblast prišel konec leta 2018. V okviru varčevalnih ukrepov vlade si je takoj po nastopu funkcije za skoraj tretjino zmanjšal plačo. Takoj zatem si je želel znebiti tudi predsedniškega letala, a mu to še do danes ni uspelo. Mehika se sicer utaplja v kriminalu in korupciji…

Lopez Obrador je med zadnjo predsedniško veliko kampanjo obljubljal, a razen nekaj všečnih levičarskih potez, v zadnjih letih ni naredil veliko…

Zadnje novice

Sorodne vsebine