11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Mehika migrantom iz Srednje Amerike ponuja začasna delovna dovoljenja

Mehika je v petek razkrila načrt, imenovan To je tvoj dom, v okviru katerega migrantom iz Srednje Amerike ponuja zdravstveno oskrbo, izobraževanje za otroke in začasna dovoljenja za delo, če ostanejo na jugu njenega ozemlja. Gre za prvi jasnejši načrt, kako ustaviti poplavo migrantov, večinoma iz Hondurasa, ki se v skupinah podajajo proti ZDA.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je razkril načrt, ki bi migrantom, ki bi ostali v južnih zveznih državah Chiapas in Oaxaca, zagotovil dostop do zdravstvene oskrbe, izobraževanja, začasne nastanitve in dela. Migranti, ki želijo sprejeti ponudbo, se morajo prijaviti pri mehiškem nacionalnem inštitutu za migracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ta načrt je le za tiste, ki spoštujejo mehiške zakone in je prvi korak v smeri trajne rešitve za tiste, ki imajo v Mehiki status begunca,” je dejal Pena Nieto. Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki ponudbe ne bodo sprejeli, ni razkril.

Čez ozemlje Mehike se trenutno premika karavana okoli 7000 migrantov. Mnogi so trdno odločeni doseči ZDA kljub grožnjam tamkajšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da jih bodo ZDA poslale nazaj.

Ameriški obrambni sekretar James Mattis je v petek že odobril prošnjo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost po napotitvi vojakov na mejo med ZDA in Mehiko. Pentagon je v izjavi napovedal tudi podporne ukrepe, kot so postavitve začasnih ovir, barikad in ograj.

Koliko vojakov bo napotenih na mejo, ZDA še ne razkrivajo. Neuradno naj bi šlo za okoli 800 vojakov, ki bi se pridružili 2100 pripadnikom nacionalne garde, ki mejo pomagajo varovati že od aprila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine