12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

Medtem ko venezuelski režim zavrača humanitarno pomoč, Severna Koreja prosi zanjo

Severna Koreja je agencije ZN zaprosila za pomoč zaradi velikega pomanjkanja hrane, ki ji grozi zaradi za letos predvidene zelo slabe letine, je v četrtek povedal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Pjongjang je opozoril, da jim primanjkuje 1,4 milijona ton hrane in da so zato morali skoraj prepoloviti količino hrane na prebivalca.

 

Zaradi pomanjkanja hrane so z letošnjim januarjem dnevni odmerek hrane na prebivalca skoraj prepolovili s 550 na 300 gramov. Soočajo se s pomanjkanjem riža, pšenice, krompirja in soje, ki jih tudi sami pridelujejo. Za slabo letino, tudi lansko, krivijo predvsem sušo, poplave in sankcije ZN, poroča agencija Reuters.

Dujarric je dejal, da je Pjongjang prosil za pomoč humanitarne organizacije, ki so prisotne v državi, in da se agencije ZN z oblastmi že pogovarjajo o nujnem ukrepanju, da bi naslovili humanitarne potrebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih Združenih narodov pomoč v hrani potrebuje 10,5 milijona ljudi oziroma 41 odstotkov prebivalcev Severne Koreje.

Pjongjang je poziv k pomoči objavil pred drugim vrhom ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, ki bo prihodnji teden v Vietnamu. Pjongjang zahteva omilitev mednarodnih sankcij, potem ko je ustavil jedrske in raketne poskuse ter začel graditi zaupanje z ZDA v diplomatskem dialogu.

Na prvem vrhu lani v Singapurju je Severna Koreja pristala na denuklearizacijo Korejskega polotoka, a doslej ni storila nobenega koraka v smeri odprave svojega programa jedrskega orožja. ZN vztrajajo, da sankcije ostajajo, dokler Severna Koreja ne bo programa v celoti odpravila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine