18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Medtem ko se levica povezuje, desnica ostaja razdrobljena

Piše: Ivan Šokić

Delitve na desni v času, ko se levi pol povezuje pod taktirko radikalnega levičarja Jean-Luca Mélenchona bi lahko privedle  na prihajajočih parlamentarnih volitvah junija 2022 do skrajno levega parlamenta v Franciji.

Podpredsednik Rekonkviste Nicolas Bay je pozval k oblikovanju zavezništva desnih strank, da bi na prihajajočih volitvah lahko parirali predsedniku Emmanuelu Macronu in zavezništvu levice, ki se oblikuje okoli radikalnega levičarja Jean-Luca Mélenchona. A v Nacionalnem zboru Marine Le Pen temu predlogu niso ravno naklonjeni, navkljub dejstvu, da so od prvih uspehov na lokalnih volitvah leta 2015 skozi čas zgubili dobršen del svojih izvoljenih predstavnikov.

Zaradi nepripravljenosti glede sodelovanja analitiki že napovedujejo Macronovo lahko zmago na parlamentarnih volitvah, kjer bo edina opozicija skrajna levica pod Mélenchonovo taktirko. To je toliko bolj žalostno zaradi dejstva, da so v prvem krogu predsedniških volitev kandidati domoljubne desnice kot so Le Penova, Eric Zemmour in Nicolas Dupont-Aignan skupaj prejeli 32 odstotkov vseh glasov.

Bay je sicer opozoril, da bi lahko povezana desnica na volitvah zmagala v 264 volilnih okrajih, to bi pomenilo približno 145 mest v 348-mestnem parlamentu. Nihče ne zanika, da je Nacionalni zbor z 8,1 milijoni volivcev najmočnejša stranka na desnici, a to je še vedno veliko manj kot 12,5 milijonov, kolikor bi imeli skupaj. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah je skupnemu nastopu na volitvah naklonjeno 74 odstotkov volivcev Nacionalnega zbora in 94 odstotkov volivcev Zemmourjeve Rekonkviste.

Vseeno, Le Penova vztraja, da bodo na volitve šli samostojno. Njena samozavest naj bi izvirala iz rezultatov drugega kroga predsedniških volitev, kjer je dobila 41,4 odstotke glasov. Namesto povezovanja, stavi, da se bodo glasovi desnice stekali k njeni stranki kot edini močni alternativi desnice v francskem parlamentu. Ne računa pa, da se na tak način drobijo glasovi, kar konec koncev pomeni slabitev in ne krepitev desnice v parlamentu.

Sorodne vsebine