2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Medtem ko se Evropejcem zaračunavajo okoljski davki, se Indija duši v smogu, zato uvaja sistem par-nepar ter šolanje na daljavo

Piše: G. B. 

Uvajanje sistema par-nepar glede na številko na registrski tablici je bila sicer iznajdba jugoslovanskega socializma v osemdesetih letih, vendar pa so jo sedaj uporabili tudi tedanji partnerji iz Gibanja neuvrščenih, namreč Indijci. Slednji imajo namreč hude težave z onesnaženostjo zrak, a se, kot kaže, ne ukvarjajo pretirano z agendo modernega ekosocializma, kot so globalno segrevanje, zeleni prehod in ogljična nevtralnost. 

Indijska prestolnica New Delhi se tudi letos pred začetkom zime sooča z izjemno onesnaženostjo zraka, gostim in dušečim smogom, ki prekriva to 30-milijonsko metropolo. Pristojne oblasti so zato do petka v osnovnih šolah odredile šolanje na daljavo in prepovedale vsa gradbena dela, omejili pa bodo tudi avtomobilski promet. V New Delhiju je te dni onesnaženost zraka z nevarnimi trdimi delci PM 2,5, ki lahko vstopijo v krvni obtok, desetkrat presegla sprejemljivo vrednost. Vdihovanje tega zraka je enako, kot če bi posameznik dnevno pokadil od 25 do 30 cigaret, opozarjajo pulmologi.

Minister za okolje New Delhija Gopal Rai je zato do petka za vse osnovne šole odredil šolanje na daljavo. Danes pa je sporočil, da bodo od prihodnjega ponedeljka za teden dni omejili promet tako, da se bodo glede na parno ali neparno številko na registrski tablici lahko vozniki osebnih avtomobilov peljali s svojimi vozili ob različnih dneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep bodo uvedli dan po koncu hindujskega praznika luči divali, ko med drugim pripravijo tudi razkošne ognjemete. Zato pričakujejo, da bo onesnaženost zraka še večja. Razmere bodo znova ocenili 20. novembra, je dodal.

To sicer ni prvič, da so zaradi velike onesnaženosti zraka morali zapreti šole oziroma odrediti šolanje na daljavo. Ta ukrep vsako zimo uvajajo že zadnjih pet let, poroča britanski BBC. Tudi promet so prav tako že omejevali z dnevi za vozila s parnimi in neparnimi številkami, a ukrep ni prispeval k manjši onesnaženosti.

Veliko onesnaženost pripisujejo predvsem požiganju strnišč z nedavno požetih riževih polj, ki ga izvajajo v sosednjih agrarnih zveznih državah na severu Indije, pa tudi emisijam iz industrije in prometa.

New Delhi se redno uvršča med najbolj onesnažena mesta na svetu, smog je tam vsako leto razlog za več tisoč prezgodnjih smrti. Slaba kakovost zraka je sicer problem po vsej državi. Ameriška študija iz leta 2017 je pokazala, da letno v Indiji povzroči smrt milijona ljudi, poroča AFP.

Fenomen onesnaženega zraka v Indiji postavlja vprašanje, kdo bi moral največ narediti za t. i. zeleni prehod, saj se z okoljskimi davki ter novo birokracijo najbolj obremenjuje prebivalce Zahoda. No, po epidemiji covid19 pa očitno obstaja šolanje na daljavo tudi zaradi drugih razlogov, ne samo zaradi virusa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine