14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Medtem ko Putinov propagandist grmi proti Zahodu in poziva h križarskemu pohodu, njegov sin pa se vpoklicu v vojski izogiba in raje nastopa kot model v Londonu

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Vladimir Solovjov velja za enega najvplivnejših propagandistov v Rusiji. Predsednik Vladimir Putin ga je večkrat odlikoval z medaljami, označuje se ga namreč kot nekoga, čigar domoljubje nima meja. Solovjov agresivno spodbuja invazijo na Ukrajino, pogosto potuje celo na frontne črte in redno spodbuja vse za vojno sposobne ruske moške, naj se priključijo bojem.

Besede ruskega televizijskega zvezdnika v etru so pogosto usmerjene proti vsem, ki ne sodelujejo v tako imenovani “posebni vojaški operaciji”. Posebno jezo pripisuje mladim, ki so zapustili državo, da bi se izognili vojaški mobilizaciji, in tistim, ki ne želijo sodelovati v tem, kar Vladimir Solovjov pogosto opisuje kot še eno “veliko domovinsko vojno”, “džihad” ali “sveto vojno” Rusije proti Zahodu.

Nazadnje, med eno izmed ponedeljkovih oddaj, je propagandist zatrjeval, kako so bili mladi ključnega pomena v II. svetovni vojni. Poudaril je, da je domoljubna obveznost vsakega mladega ruskega moškega prispevati k vojnim prizadevanjem.

Mladi Rusi umirajo v vojni, sin propagandista na modnih brveh v Londonu
Toda samo dan prej se je kot virus razširil tvit, ki razkriva podobo Solovjovega najstarejšega sina, 21-letnega Danila Solovjova, in ga obtožuje, da dela kot moški model v Londonu, namesto da bi se prostovoljno prijavil v boj v Putinovi imperialni osvajalski vojni. Tvit je vključeval fotografijo Solovjova s sinom, poleg je bilo vključenih več sinovih slik, vključno s tisto, ki je bila profesionalno posneta. Naslednji dan tako propagandistu ni preostalo drugega, kot da se javno sooči z govoricami.

Trdi, da njegov sin živi “težko življenje povprečnega mladega človeka”
S teatralno ogorčenostjo je Solovjov pričel pripovedovati, da je svojega sina poklical po telefonu, da bi se pogovoril o obtožbi, da dela kot model v Združenem kraljestvu. Povedal je, da njegov sin naj ne bi sklepal nobene pogodbe z manekensko agencijo v Londonu. Priznal pa je, da drži, da je njegov sin pred nekaj leti študiral v Londonu, poroča Daily Beast. Kot pravi, naj bi bil ta sedaj v Moskvi, kjer naj bi “živel težko življenje povprečnega mladega človeka” in se v “ničemur ne poskuša izmikati”. Solovjov je poudaril, da je njegov sin odrasel in živi življenje na svoj način, pri čemer trdi, da ni pomembno, “ali je očetu to všeč ali ne”.

Fanatični propagandist je svoje nasprotnike označil za “zveri” in jih obtožil, da jih plačujejo Ukrajinci, zagrozil pa je s tožbo vsem, ki bodo še naprej trdili, da se njegov sin ukvarja z manekenstvom v Londonu. Solovjov je nato spomnil na svoja lastna potovanja v bližino frontnih linij – kjer snema propagandne videoposnetke, ki so nato prikazani v njegovih lastnih oddajah – kot da bi bil obisk vojakov enak služenju z njimi.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Septembra lani je Rusija v boj vpoklicala več sto tisoč vojaških rezervistov. Takrat je rusko obrambno ministrstvo objavilo seznam tistih, ki so bili oproščeni mobilizacije. Med njimi so bili tisti, ki so zaposleni v državnih medijih. Zaenkrat ni jasno, ali so otroci Solovjova zaradi njegove vloge v vojni oproščeni vojaške mobilizacije, pa navaja Business Insider.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine