17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Medtem ko bo zapravila 78 milijard evrov za migrante, Nemčija pozablja na lastne revne upokojence

Skoraj vsaka druga pokojnina v Nemčiji znaša manj kot 800 evrov na mesec. Omenjena številka je iz odgovora nemškega zveznega ministrstva za delo na zahtevo poslanke Sabine Zimmermann.

Leta 2016 je okoli 8,6 nemških upokojencev, to je 48 odstotkov, dobivalo manj kot 800 evrov pokojnine na mesec. Dobrih 11,3 milijona nemških upokojencev pa je dobivalo manj kot 1000 evrov pokojnine na mesec.

Številke se nanašajo na pokojnine po prispevkih za socialno varnost, vendar pred odbitkom davkov. Podatki za leto 2017 še niso dostopni.

Zimmermannova je zaskrbljena zaradi teh številk. »Številke kažejo, da danes velik del upokojencev prejema pokojnine pod pragom tveganja revščine in celo pod osnovnim varnostnim pragom,« je povedala za Redaktions Netzwerk Deutschland (RND).

»Če gledamo v prihodnost, so ti zneski zaskrbljujoči. Obeti za prihodnje generacije upokojencev so drugačni od pogojev današnjih upokojencev. Številni današnji upokojenci so pred revščino zavarovani zaradi pokojnine zakonca, ali dobre poklicne pokojnine, toda te oblike pokojnin postajajo vse redkejše,« je še dodala Zimmermannova.

Medtem Nemčija porablja desetine milijard evrov za migrante. Leta 2016 je Nemčija za migrante porabila 20 milijard evrov, pred dvema mesecema pa je bilo napovedano, da se pričakuje, da se bo do leta 2022 za vprašanja, povezana z migracijami, porabilo približno 78 milijard evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine