17.4 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Mednarodni natečaj karikatur Mohameda v nizozemskem parlamentu

Geert Wilders, vodja nizozemske Stranke za svobodo (PVV), druge največje stranke v nizozemskem parlamentu, ki je največja opozicijska stranka na Nizozemskem, bo organiziral mednarodni natečaj karikatur, ki upodabljajo islamskega preroka Mohameda.

Nizozemska protiteroristična agencija NCTV je ravnokar dala zeleno luč za organizacijo tega natečaja v varovanih prostorih PVV v nizozemskem parlamentu; natečaj bo izveden še letos.

Geert Wilders je na natečaj kot sodnika že povabil ameriškega karikaturista Boscha Fawstina, ki je že zmagal na podobnem natečaju leta 2015 v Garlandu, v Texasu v ZDA.

Wilders pravi, da je islam totalitaristična religija ter je že pozval k prepovedi Korana. Dejal je še: »Svoboda govora je ogrožena, posebno tistega, ki kritizira islam. Tega ne smemo nikoli sprejeti. Svoboda govora je naša najpomembnejša svoboščina.«

Karikature Mohameda so že v preteklosti izzvale nasilne reakcije: leta 2015 je islamski strelec pobil 12 ljudi v uredništvu satiričnega časnika Charlie Hebdo v Parizu, ki je tiskal karikature Mohameda. Leta 2005 je objava Mohamedovih karikatur v danskem časniku izzvala vrsto nasilnih protestov v islamskem svetu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine