4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Mednarodni denarni sklad (IMF) poziva centralne banke, naj nadzorujejo inflacijo

Piše: Jože Jan

Upravni odbor Mednarodnega denarnega sklada je svetovne oblasti pozval, naj pozorno spremljajo dinamiko cen, vendar naj ne izgubljajo časa z inflacijskimi pritiski, ki so prehodni in bodo z normalizacijo gospodarstev izginili.

Denarni in finančni odbor, ki ga sestavlja 24 finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic IMF, je v zadnji izjavi dejal, da bi vlade morale »skrbno umeriti« domače politike glede na razvijajočo se pandemijo. »Prednost bomo še naprej dajali financiranju zdravja, dolgoročno pa moramo finančno podpreti spodbujanje rasti in ohranjanje fiskalne vzdržnosti«, so dejali.

Zaskrbljenost zaradi inflacije,  ki jo povzročajo hitra rast povpraševanja, neučinkovitost ponudbe ter višje cene energije in surovin, je bila predmet razprav na letnih srečanjih IMF in Svetovne banke prejšnji  teden in vplivala na odločitev IFM, da je zmanjšal napoved svetovne gospodarske rasti.

»Centralne banke pozorno spremljajo dinamiko cen in vidijo, da so inflacijski pritiski prehodni. Ustrezno bodo ukrepali, če se bo inflacija zasidrala«, so sporočili. Osnutek poročila je bil bolj trdega značaja, saj je banke pozival na »odločne ukrepe za ohranitev stabilnosti cen«.

Magdalena Andersson, švedska finančna ministrica, ki predseduje odboru IMF, je na novinarski konferenci dejala; »Pomembno je, da se ublaži svetovno pomanjkanje nekaterih dobrin«.

Na srečanju je bilo ugotovljena tudi vedno večja razlika med bogatimi in revnimi državami pri oživitvi gospodarstva in dostopu do cepiv.

 

Vir: El Economista, Mehika

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine