29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Med nominiranci za predsedniške kandidate s strani ameriških demokratov tudi človek, ki bi odprl meje ZDA za vse, ki vanjo bežijo zaradi podnebnih sprememb

Kandidaturo za osvojitev demokratske predsedniške nominacije je v petek končala tudi pisateljica in duhovna voditeljica Marianne Williamson, na katero so vsi bolj ali manj pozabili že lani po prvem televizijskem soočenju. Odstopila je brez zamere in sporočila, da bo podprla zmagovalca ali zmagovalko v boju proti Donaldu Trumpu.

 

 

Williamsova je sporočila, da ne bo mogla dobiti dovolj glasov na strankarskih volitvah, da bi postala bolj opazna. Konec lanskega leta je že napovedala konec svoje kampanje, saj je razpustila svoj volilni štab.

Po njenem odstopu v tekmi ostaja še okoli 13 kandidatov in kandidatk, na naslednje televizijsko soočenje demokratov v torek v Des Moinesu v Iowi pa se je doslej uspelo uvrstiti le šestim.

Nazadnje je v petek to zaradi zadostne podpore v anketah uspelo milijarderju in okoljskemu aktivistu Tomu Steyerju. Pred njim so se na soočenje uvrstili nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden, senatorji Bernie Sanders, Elizabeth Warren in Amy Klobuchar ter župan Pete Buttigieg. Iowa 3. februarja začenja tekmo zares s prvimi strankarskimi zborovanji za izbiro demokratskega kandidata, sledi pa kot ponavadi New Hampshire s prvimi strankarskimi volitvami.

Anketa zaznavajo tudi nekdanjega newyorškega župana Michaela Bloomberga, ki pa se na soočenja ne bo uvrstil, saj ne sprejema donacij od posameznih volivcev. Za kampanjo namenja le svoj denar, doslej pa je v mesecu dni porabil že 100 milijonov dolarjev za oglase. Zakupil je tudi drag oglas v času finala ameriške nogometne lige NFL. Za uvrstitev na televizijsko soočenje je potrebna določena mera podpore v anketah in določeno število posamičnih donatorjev kampanji.

Steyerju je uspelo dobiti 225.000 posamičnih donatorjev iz najmanj 20 zveznih držav, anketi televizije Fox News v Južni Karolini in Nevadi pa sta mu pokazali 15 oziroma sedem odstotkov podpore med demokratskimi volivci. V obeh državah tako kot Bloomberg namenja veliko denarja za oglase.

Steyer je sicer v petek objavil predlog reforme imigracijske zakonodaje, ki bi dovolil vstop v ZDA vsem ljudem, ki bežijo pred posledicami podnebnih sprememb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine