6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Med nedeljskimi protesti v Hongkongu 180 aretiranih

Na ulicah Hongkonga je v nedeljo protestiralo več tisoč ljudi proti načrtom Pekinga o uveljavitvi zakona o nacionalnih varnosti. Policija je sporočila, da so aretirali najmanj 180 protestnikov.

Policija je sporočila, da so večino protestnikov aretirali zaradi nezakonitega in nedovoljenega zbiranja ter kaljenja javnega reda in miru.

Čez dan je v mestu skoraj obstal promet. Protestniki in policisti so se znašli na robu obračuna, saj so nekatere skupine protestnikov poskušale blokirati ceste z zabojniki za smeti. Izgredniki so razbijali izložbe in semaforje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znani aktivist Joshua Wong, ki se je pridružil množici, je za dpa povedal, da je med aretiranimi tudi novoizvoljeni lokalni svetnik Sam Yip. Wong je na protest prišel, da bi se “uprl poskusom policije, da Hongkong spremeni v Xinjiang ali Tibet”.

“Čeprav nam ne dovolijo organizirati protestov, se moramo vseeno zbirati,” je dejal Wong. “Zdaj je začetek konca in čas se izteka (…) mednarodna skupnost mora stati Hongkongu ob strani,” je dodal.

Oblasti v Pekingu so v petek napovedale uveljavitev zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, s čimer bodo zaobšle hongkonški zakonodajni svet. To je povzročilo ogorčenje med prodemokratičnimi politiki v nekdanji britanski koloniji kot tudi med tamkajšnjimi prebivalci.

Zadnje novice

Sorodne vsebine