20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Mavrična Bidnova administracija ponovno uvaja LGBT zastave na ameriških veleposlaništvih

Piše: Aleš Ernecl (Nova24TV)

LGBT aktiviste je razveselila napoved državnega sekretarja Antonyja Blinkena, da bo razveljavil ukaz predsednika Donalda Trumpa in na ameriških veleposlaništvih po vsem svetu zaukazal plapolanje zastav “ponosa”. Blinken trdi, da se je nasilje nad to demografsko populacijo povečalo, medtem ko je bil Trump na položaju.

Medtem ko je Donald Trump prekinil z neumnostjo, da na ameriških veleposlaništvih širom sveta poleg ameriške plapolajo tudi zastave LGBT, je bilo pričakovati, da bo Bidnova administracija s teatrom absurda ponovno pričela.
“Videli smo, da se nasilje, usmerjeno proti LGBTQI ljudem po vsem svetu, povečuje,” je dejal Antony Blinken. “Torej, mislim, da bo to, da bodo ZDA igrale vlogo, ki bi jo morale igrati pri zagovarjanju pravic LGBTQI, nekaj, kar bo oddelek prevzel takoj. Dvig zastave ponosa je eden od načinov, da naravnost pokažemo solidarnost LGBTQ. “
“Biden je prvi ameriški predsednik, ki je odkrito sprejel celo vrsto queer pravic, vključno s transseksualno enakostjo,” je poročala revija Outfront.
Mavrična zastava bo lahko svobodno izobešena
Administracija Bidna je začela “obetavno” (za progresivce, LGBT, itn.), saj je Antony Blinken že kot kandidat za ameriškega zunanjega ministra potrdil ponovno zaobljubo privilegijem LGBTQ. V opombi iz julija 2020 je nekdanji obrambni minister Mark Esper objavil seznam zastav, dovoljenih za razkazovanje v ameriških vojaških oporiščih. Na seznamu je manjkala LGBTQ ponosna zastava, ki jo je Esper primerjal s konfederacijsko zastavo. Pred prepovedjo so veleposlaništva v mesecu ponosa zastavo dvignila na uradni drog za veleposlaništvo.
Med zaslišanjem je Blinken tudi potrdil, da namerava imenovati odposlanca za človekove pravice LGBTQ oseb, položaj, ki ga je leta 2015 ustvaril Barack Obama in ni bil zaseden v času predsedovanja Trumpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine