10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Mattarella podelil mandat Conteju za sestavo nove italijanske vlade

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je včeraj premierskemu kandidatu desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo vlade, so sporočili iz predsednikovega urada. 53-letnik je ob prevzemu mandata napovedal, da bo oblikoval “vlado državljanov”, ki bo branila interese Italijanov.

 

“Predsednik republike Sergio Mattarella je danes sprejel profesorja Giuseppeja Conteja in mu podelil mandat za sestavo vlade,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zampetti.

Conte je napovedal oblikovanje “vlade državljanov”. “Smo pred oblikovanjem vlade spremembe,” je zagotovil politični novinec. Država je pred velikimi izzivi, predvsem pri reformi Evropske unije, je dejal. Poudaril je, da bo interese svoje države branil tako na ravni EU kot mednarodni ravni. Dodal je, da želi potrditi mesto Italije v Evropi in svetu.

Zdaj ga čaka oblikovanje vlade, seznam ministrov pa naj bi predsedniku predstavil v prihodnjih dneh, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Stranki bodoče koalicije sta 53-letnika predsedniku za mandatarja predlagali že v ponedeljek. V iskanju primernega skupnega kandidata sta ga izbrali kot kompromisno rešitev. Italijanski mediji mu očitajo, da je olepšal svoj življenjepis in akademsko kariero, zaradi česar po njihovih navedbah Mattarella svoje odločitve ni sporočil že prej.

Zadnje novice

Sorodne vsebine