18 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Mati se je morala od umirajoče hčerke, ki je umrla zaradi sendviča s sezamom, posloviti kar po telefonu!

Za starša ni hujšega, če otrok umre pred njim. Srce parajoče pa je, če se starš od svojega umirajočega otroka ne more posloviti v živo, ampak le preko telefona. To se je zgodilo Tanyi Ednan-Laperouse, ki je svoji hčerki Natashi v slovo dejala: “Draga Tashi, tako te imam rada. Kmalu bova skupaj,” medtem ko je ta ležala v postelji francoske bolnišnice, skoraj 1.000 kilometrov stran.

 

Soprog užaloščene Tanye Nadim je položil mobitel na vzglavje njune hčerke, potem ko je postalo jasno, da 15-letnica ne bo preživela katastrofalne alergijske reakcije na sezam, ki se je nahajal v bageti znanega proizvajalca Pret a Manger. Mož je ženi namreč dejal, da se mora nujno sedaj posloviti od hčerke, medtem ko je na londonskem letališču Stansted čakala na prvi let za Francijo, da bi videla svojo hčerko, ki se bori za življenje. “Ne izgubljaj časa. Lahko umre kadarkoli. Reci nekaj, morda te bo slišala,” je Tanyi dejal soprog.

Pretresljiva zgodba o slovesu je v javnost pricurljala v soboto, ko so se starši nesrečne Natashe odločili, da z vsemi delijo svoje zadnje trenutke s hčerko. Patolog dr. Séan Cummings je že podal kritiko verige izdelovalca sendvičev, saj niso jasno opozorili na potencialno vsebnost smrtonosnih alergenov.

Opozorila o vsebnosti sezama ni bilo
Tragična zgodba se je dogodila julija leta 2016, ko je Natasha (alergična na sezam) na letališču Heathrow kupila sendvič v poznani britanski prodajalni sendvičev Pret a Manger. “Nikakršnega opozorila ni bilo, da se v sendviču nahaja sezam, ker tega niso dolžni narediti v skladu z veljavno zakonodajo,” je izjavil Cummings in dodal, da pripravlja kampanjo, s katero želi seznaniti kmetijsko ministrstvo. Sicer pa ima Natashina družina, ki je le zbrala pogum in tragično zgodbo delila z javnostjo, namen tožiti Pret a Manger.

Oče se spopada s krivdo
“Sedaj vemo, da hčerka ni umrla zaradi nas, ampak zaradi malomarnosti proizvajalca sendvičev. Če bi na sendvič samo napisali, da sendvič vsebuje sezam, bi bila Natasha že živa,” je njena mati povedala za Guardian. Oče, ki je bil tedaj z njo in ji je ob napadu vbrizgal dve injekciji adrenalina, je še vedno neutolažljiv, saj sam sebe še vedno krivi za smrt hčerke. “Rad imam svojo hčerko, ona je moje krvi. Zanjo bi umrl tisočkrat, naj me križajo, samo da ona živi. 15 let mi je v življenju predstavlja vse. Kako sem jo lahko pustil na cedilu? S tem bom živel do konca življenja,” je povedal oče, ki ga je izjemno prizadel pogled na truplo hčerke v mrtvašnici.

“Samo ležala je tam, povsem hladna. Izvlekli so jo iz hladilnika. Prav nič si ni bila podobna. Pričel sem jo objemati in poljubljati v slovo. Resnično začnete verjeti, da imajo ljudje dušo, ko vidite takšen prizor. No, meni je ostalo samo telo,” je povedal Natashion oče. Tanya je priznala, da še zdaj nimata dovolj moči, da bi spremenila karkoli v sobi, ki je bila nekoč hčerkina. “Vse je ostalo povsem v istem stanju. Blago na tleh, naloga na mizi. Tudi njene šolske torbe se nismo dotikali.”

Sicer ni jasno, koliko adrenalina je prišlo v telo najstnice, obstaja pa sum, da je ta ob reakciji prejela premajhno količino adrenalina. Da pa je tragedija še večja, priča podatek, da je leto pred smrtjo Natashe proizvajalec prejel vrsto pritožb zaradi alergičnih reakcij kupcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine