7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Manj kot leto dni po volitvah Peru zahteva odstop marksističnega predsednika

Piše: Ivan Šokić

 Na tisoče Perujcev zaradi naraščajočih stroškov za življenje ter cen gnojiva in goriva zahteva odstop marksističnega predsednika Pedra Castilla. Protesti, ki so se začeli marca so aprila prerasli v izgrede.

Protestniki skupaj s svojimi kongresniki zahtevajo odstop perujskega marksističnega predsednika Pedra Castilla, ki je na oblast prišel pred manj kot letom dni. Takrat je na volitvah premagal konservativne protikandidatke Keiko Fujimori, a obtožbe, da je njegova zmaga bila plod volilne prevare še vedno niso potihnile.

Oblasti v Peruju so želele protest končati z uvedbo policijsko uro in posegom v posameznikove z ustavo zagotovljene pravice, a je to razjarjene državljane Peruja samo še dodatno podžgalo. V protestih je po podatkih Breitbarta do sedaj umrlo šest ljudi.

Po javnomnenjskih raziskavah naj bi kar 60 odstotkov vprašanih želelo odstop Castilla, trenutni perujski predsednik pa uživa podporo zgolj 24,2 odstotkov vprašanih. Po mnenju župana perujske prestolnice Lime Jorgeja Muñoza je Castillov odhod zgolj še vprašanje časa.

Poleg protestnikov, ki niso zadovoljni z naraščanjem cen goriva, gnojiva in življenjskih stroškov na eni strani, se Castillo na drugi strani bode s perujskim šolskim sindikatom. Sindikalisti obtožujejo Castilla, da ni izpolnil svojih predvolilnih obljub in zvišal plače učiteljev ter nameni 10 odstotkov BDP izobraževanju.

Medtem ministri in predsednikovi svetovalci zatrjujejo, da Castillo nima nobenih načrtov, da bi odstopil. Tudi romunski diktator Nicolae Ceaușescu jih ni imel. Tako kot tudi bolivijski predsednik Juan José Torres, ki so ga leta 1971 po manj kot letu dni vrgli z oblasti.

Nekdanji predsednik perujskega kongresa Daniel Salaverry naj bi Castillu predlagal, da namesto svojega odstopa raje zamenja vse ministre v svojem kabinetu. To bi bilo že petič v manj kot letu dni. Bolj fatalističen je trenutni perujski premier Anibal Torres. “V Peruju je vse mogoče. Še enkrat ponavljam, da to ni nič novega za našo državo. V zadnjih petih letih smo imeli pet predsednikov in tri kongrese,” je pojasnil perujski premier.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine