29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Mandelov socializem in razrast kriminala kaže zobe: Južna Afrika v prvem četrtletju doživela velik padec BDP

BDP Južne Afrike se je v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem skrčil za 3,2 odstotka, kar je močno presenetilo analitike, ki so najrazvitejšemu afriškemu gospodarstvu v povprečju napovedovali 1,6-odstotno rast. Gre za največji četrtletni padec v skoraj desetih letih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

 

K skrčenju gospodarstva so največ prispevali kmetijstvo, proizvodnja in rudarstvo, kjer so se rezultati znižali za 8,8 do 13 odstotkov. Obseg izvoza je upadel za več kot četrtino, uvoza pa za slabih pet odstotkov.

Novica je še povečala pritisk na novoizvoljeno administracijo predsednika Cyrila Ramaphose, ki je pred volitvami obljubil oživitev gospodarstva na podlagi privabljanja za sto milijard dolarjev tujih investicij in boja proti korupciji.

V tretjem lanskem četrtletju je Južna Afrika izšla iz recesije in v zadnjem četrtletju uspela gospodarsko rast ohraniti, a se krivulja očitno spet obrača navzdol, so ocenili analitiki.

Naši viri sicer trdijo, da razvoj Južnoafriške republike usiha že vse od padca apartheida, ko so se začeli številni belci izseljevati iz države. Razlog pa je razrast kriminala, ki je povezan tudi z maščevanjem na rasni osnovi, zaradi česar je življenje v JAR postalo zelo nevarno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine