7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Mandatar za sestavo italijanske vlade ponovno pri predsedniku države  

Mandatar za sestavo italijanske vlade Carlo Cottarelli se je včeraj dopoldne ponovno sestal s predsednikom države Sergiom Mattarello. Po sestanku je postalo očitno, da se bodo v Rimu začela nova pogajanja o politični vladi med Ligo in Gibanjem pet zvezd, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Italijanski mediji poročajo, da je Cottarelli ugotovil, da obstajajo “nove možnosti za vlado, ki bi jo sestavljali politiki”. Glede na te okoliščine ter pretrese na finančnih trgih se je trenutni mandatar tako v soglasju s predsednikom države odločil, da bo počakal na “morebiten razvoj”, povzema APA.

Po oceni poznavalcev Cottarellijeve besede pomenijo, da zaenkrat ne bo predložil seznama ministrov za tehnično vlado.

Iz urada predsednika države so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa prav tako sporočili, da bosta tako predsednik države kot mandatar počakala, dokler ne bo jasno, ali lahko pride do novega dogovora med strankami za sestavo vlade. Ni sicer znano, na katere stranke se to nanaša.

Vodja gibanja Luigi Di Maio je pred tem danes sporočil, da je pripravljen na nove pogovore s predsednikom države o sestavi vlade s skrajno desnim taborom.

“Pripravljeni smo premisliti o naših stališčih,” je dejal Di Maio in dodal, da je tudi pripravljen preklicati svojo zahtevo za postopek odstavitve Mattarelle, ki ga tako Liga kot gibanje obtožujeta, da bojkotira sestavo politične vlade.

Prvi mož Lige Matteo Salvini na nova pogajanja o vladi, ki bi jo sestavljala njegova stranka in Gibanje pet zvezd, medtem ni pripravljen in se je že zavzel za takojšnje predčasne volitve. “Gre za vprašanje časti,” je dejal. Hkrati je izključil, da bi bile volitve julija, saj imajo Italijani po njegovih besedah pravico do poletnih počitnic.

Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na vire pri gibanju, naj bi obe stranki sedaj poskušali doseči kompromis glede novega imena za ministra za gospodarstvo. Mattarella je namreč minuli teden zavrnil, da bi v vladi, ki bi jo sestavila gibanje in Liga, vodenje gospodarskega ministrstva prevzel 81-letni evroskeptik Paolo Savona.

Italijanski predsednik je nato v ponedeljek mandat za sestavo nove vlade zaupal ekonomistu Cottarelliju, nekdanjemu ekonomistu Mednarodnega finančnega sklada (IMF). Morebitni Cottarellijevi tehnični vladi sicer nasprotujeta tako Liga kot Gibanje pet zvezd, ki imata v parlamentu večino, in sta že napovedala, da bosta bojkotirala njegovo vlado.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine