10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Malta je kot prva država članica EU zaprla svoje meje za necepljene turiste

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Malta bo vsem necepljenim turistom od srede naprej prepovedala vstop v državo, je v petek najavil tamkajšnji minister za zdravje Chris Fearne. Negativni test ne bo več zadostoval za prestop meje tega majhnega sredozemskega otoka.

“S tem smo postali prva država Evropske unije, ki je sprejela takšno odločitev, vendar moramo zaščititi svojo družbo,” je na novinarski konferenci pojasnil minister Fearne. Izjavo je podal po tem, ko so od ponedeljka dalje na Malti zabeležili vsak dan dvakrat več okuženih ljudi.

Do sedaj so turisti lahko potovali na Malto, če so bili v celoti cepljeni ali če so predložili negativni PCR test. Izjemo so predstavljali le britanski turisti, ki so morali biti na račun razširjenosti delta različice virusa v njihovi državi biti v celoti cepljeni. Fearne je dejal, da je bilo nedavni porast novih primerov okužb zaznati med turisti, ki so bili, čeprav so imeli negativni test pred vkrcanjem na letalo, necepljeni. Večino so predstavljali mladi, ki obiskujejo šole angleškega jezika. Te šole bodo morale v sredo zapreti svoja vrata.

Foto: Pixabay

Minister je dejal, da Malta priznava le potrdila izdana s strani Evropske unije ali Velike Britanije. Povedal je, da tako imenovana “zelena potrdila” s strani EU predstavljajo dokazilo ljudem, ki so bili cepljeni v celoti, so bili negativni na testiranju ali so preboleli virus. “Od srede veljajo samo tista potrdila EU, ki dokazujejo, da je bil nekdo cepljen v celoti,” je dejal. Izjemo bodo predstavljali le necepljeni otroci med 5. in 12. letom, ki jim bo dovoljen vstop na Malto, če bodo lahko predložili negativni test in potovali v spremstvu popolnoma cepljenih staršev.

Malta je v celoti cepila 79 odstotkov odrasle populacije in poskuša ta odstotek zvišati na 85 odstotkov, poroča Jutranji List.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine