6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Makedonski parlament naj bi v sredo ratificiral sporazuma o imenu države

Makedonski parlament bo zgodovinski sporazum z Grčijo o imenu države ratificiral v sredo, poroča makedonska tiskovna agencija MIA, ki se sklicuje na poslanca v vladajoči koaliciji. Poslanci so danes že potrdili potrebo po ratifikaciji, popoldne bosta o zakonu o ratifikaciji razpravljala še parlamentarna odbora za evropske zadeve in pravosodje.

Poslanci so potrebo po ratifikaciji sporazuma, po katerem bi se država imenovala Severna Makedonija, danes potrdili z jasno večino 69 glasov. 41 poslancev je bilo proti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred parlamentom se je danes zbralo nekaj sto protestnikov, ki nasprotujejo grško-makedonskemu sporazumu. Po poročanju MIA so današnji protesti minili mirno in brez incidentov.

Med najglasnejšimi nasprotniki sporazuma, ki sta ga državi podpisali v nedeljo, je opozicijska stranka VMRO-DPMNE. Poslanci te stranke so ob govoru zunanjega ministra Nikole Dimitrova pred glasovanjem vzklikali “Izdajalec” in “Kapitulacija”. Kot je poudaril vodja poslanske skupine VMRO-DPMNE Dragan Danev, bi bila ratifikacija sporazuma “genocid sodobne države”.

Ratifikacijo sporazuma mora podpreti najmanj 61 poslancev v 120-članskem sobranju. Če bo zakon dobil zeleno luč poslancev, ga bodo posredovali v podpis makedonskemu predsedniku Gjorgu Ivanovu, ki je v preteklosti že napovedal, da zakona ne namerava podpisati. V tem primeru bo makedonski parlament po sedmih dneh ponovno obravnaval omenjeni predlog zakona.

Sporazum o imenu Makedonije sta v nedeljo podpisala zunanja ministra Makedonije in Grčije Nikola Dimitrov in Nikos Kocjas. Sporazum naj bi končal spor o imenu med državama, ki se je vlekel od razpada nekdanje Jugoslavije leta 1991 in ki je bil glavna ovira Makedonije na poti v EU in zvezo Nato. Grčija je namreč imenu Makedonija nasprotovala, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.

Poleg makedonskega mora sporazum podpreti tudi grški parlament, v Makedoniji, kjer bodo morali ustrezno spremeniti tudi ustavo, pa naj bi jeseni pripravili referendum.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine