16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Makedonija začela pristopne pogovore z zvezo Nato

Makedonija je v četrtek naredila prvi pomemben korak na poti k članstvu v zvezi Nato, saj je makedonska delegacija v Bruslju pričela pristopne pogovore. Na dvodnevnem srečanju bodo obravnavali politične, vojaške in pravne vidike članstva, so sporočili iz zavezništva.

Pomočnik generalnega sekretarja Nata, pristojen za politične in varnostne zadeve, Alejandro Alvargonzales, ki vodi pogovore, je v četrtek sprejel namestnico makedonskega premiera in obrambno ministrico Radmilo Šekerinsko in preostalo delegacijo iz Skopja.

Z ministrico je o pristopnem procesu med drugim spregovorila tudi namestnica generalnega sekretarja Rose Gottemoeller.

Severnoatlantsko zavezništvo je Makedonijo julija uradno povabil k začetku pristopnih pogovorov o članstvu v Natu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je nedavno dejal, da lahko Makedonija postane nova članica zveze le, če bo uresničen dogovor z Grčijo o razrešitvi dolgoletnega spora o imenu Makedonije.

Čeprav je dejal, da je uresničitev dogovora suverena odločitev Makedonije, pa je opozoril, da imajo sedaj priložnost, da izkoristijo ta zgodovinski trenutek.

Na referendumu v Makedoniji je večina volivcev podprla sporazum, a je bila volilna udeležba zgolj 37 odstotkov. Da bi bila odločitev veljavna, bi morala biti volilna udeležba najmanj 50-odstotna.

V skladu s sporazumom, ki sta ga Grčija in Makedonija podpisali 17. junija letos, naj bi se Makedonija imenovala Republika Severna Makedonija. Za uveljavitev sporazuma morajo v Makedoniji spremeniti ustavo, kar je mogoče samo z dvotretjinsko večino v parlamentu. Te pa sedanja vlada brez opozicije nima, vse tudi kaže, da je ne bo imela. Država se tako, kot je napovedal premier Zoran Zaev, vse bolj bliža predčasnim volitvam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine