17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Majorka zaradi obilnega sneženja vojsko prosila za pomoč

Piše: C. R., STA

Oblasti na Majorki so danes zaprosile za napotitev španske vojaške enote za nujno pomoč, saj se od ponedeljkovega prihoda nevihte Juliette otok sooča z obilnim sneženjem, nizkimi temperaturami in močnim vetrom. Reševalne službe medtem še vedno potrebujejo več ur, da dosežejo ljudi, ki so obtičali zaradi snega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih španskega meteorološkega urada Aemet je ponekod na severu Majorke v ponedeljek v 24 urah zapadlo več kot en meter snega. Sneženje sta spremljala močan veter, ki je v sunkih dosegel hitrost do 117 kilometrov na uro, in močno deževje.

Sneženje je sprva povzročilo navdušenje med domačini in turisti ter spodbudilo na stotine ljudi, da so se odpravili v gore. Mnogi so zaradi izredne količine zapadenega snega trenutno odrezani od sveta.

Skoraj sto turistov je v ponedeljek brez mobilnega signala in elektrike obtičalo v samostanu Lluc, gorski reševalni ekipi pa jih je uspelo rešiti šele v torek.

Zaradi zimskega neurja so v zadnjih dneh zabeležili nižje temperature v skoraj vseh španskih regijah, razen v Extremaduri na zahodu države. V regiji Guadalajara na severu Španije pa se je živo srebro spustilo do minus 16 stopinj Celzija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine