17.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Mainstram mediji, kaj je to “oboroženo krilo Hamasa”?

Piše: Gašper Blažič

“Oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas je danes sporočilo, da je izvedlo obsežen raketni napad na Tel Aviv,” se glasi včerajšnja novica STA o raketiranju največjega izraelskega obalnega mesta, ki sicer velja za drugo politično središče Izraela. 

Pri tem vzbuja pozornost predvsem naziv “oboroženo krilo Hamasa”. Kar je velika večina medijev nekritično povzela. Karkoli naj bi že to pomenilo.

Izraz sicer ni izviren, saj so ga včeraj uporabili tudi nekateri tuji mediji (denimo Sky News). Zato se postavlja vprašanje, ali gre morda za kakšne nove standarde poročanja z Bližnjega vzhoda z namenom, da bi se Hamas predstavilo kot legitimnega palestinskega političnega predstavnika (ali pa politične stranke), ki ima tudi svoje “oboroženo krilo” – ne glede na to, da gre za povsem teroristično organizacijo. Spomnimo, da so slovenski mainstream mediji že oktobra lani, takoj po znamenitem napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, pripadnike Hamasa imenovali “borci”.

Tu velja spomniti na še en podoben izraz iz povsem drugega konca sveta, namreč iz časa severnoirskega mirovnega procesa. Kot je znano, se je Irska republikanska armada (formalno katoliška, dejansko pa skrajno levičarska gverilska organizacija) z nasiljem borila za združitev Severne Irske s preostalo Irsko, kar bi pomenilo izločitev Severne Irske iz okvira Združenega kraljestva (Velike Britanije). V devetdesetih letih je prišlo do mirovnih pogajanj in leta 1998 do mirovnega sporazuma, v katerega je bil s strani Ircev udeležena stranka Sinn Fein (irsko “mi sami”), ki so ga domala vsi mediji, tudi tedanje slovensko uredništvo BBC, imenovali “politično krilo Irske republikanske armade”.

Tu velja spomniti na podoben odmik nekdanjega vodje Palestinske osvobodilne organizacije Jaserja Arafata od gverilske vojne za osvoboditev ozemlja “od reke /Jordan/ do /Sredozemskega/ morja”, kar je pomenilo nič manj kot uničenje Izraela, k političnim pogajanjem in priznanju pravice Izraela do obstoja. Kot je znano, je Arafat leta 1994 celo prejel Nobelovo nagrado za mir skupaj s tedaj vodilnima izraelskima politikoma Jicakom Rabinom in Šimonom Peresom. Nobelova nagrada jim je bila podeljena zaradi doseženega sporazuma iz Osla leto prej, kar je ustvarilo temelje za sedanjo upravno ureditev Izraela in Zahodnega brega. Seveda so skrajneži z obeh strani sporazumu nasprotovali. Predvsem na palestinski strani se je krepil odpor do mirovnega procesa. Leta 2006 pa je Hamas v Gazi – od tam je bil sicer doma Arafatov oče – povsem prevzel oblast. Kot je znano, je Hamas ves čas deloval teroristično, ne samo v odnosu do Izraelcev, ampak tudi do civilnih prebivalcev Gaze. In s tem početjem nadaljuje.

Izraz “oboroženo krilo Hamasa” je torej čisti nesmisel. Iz tega izraza se je ponorčeval tudi dr. Miha Pogačnik:

Sedaj se postavlja vprašanje, kaj je v ozadju tovrstnega “novoreka” v medijih. Je morda namen, da bi hamasovce pred svetom “oprali” krivde terorizma in jih predstavili kot nekakšne borce za osvoboditev? Bomo videli.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine