17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Madžarski strokovnjak: Evropa se je ustrelila v koleno

Piše: Ivan Šokić

Madžarski strokovnjak za varnostno politiko György Nógrádi se strinja z velikanom ameriške diplomacije Henryjem Kissingerjem, da so sankcije EU proti Rusiji strel v lastno koleno.

“Evropa se je ustrelila v koleno,” je v nedavnem gostovanju na Youtube kanalu Ultrahang povedal madžarski strokovnjak za varnostno politiko György Nógrádi, ki meni da prekinitev uvoza ruskega plina in nafte ni učinkovit način, kako ustaviti Ruse. Razlog za to naj bi se skrival v dejstvu, da Rusi “ne smejo izgubiti te vojne, ker bi bilo potem vsega konec (zanje).” To ne pomeni, da Nógrádi podpira rusko specialno vojaško operacijo v Ukrajini, temveč samo izpostavlja položaj, v katerem je Rusija z njenega lastnega gledišča. 

Posledično, lahko EU vpelje kakršnekoli sankcije, pa te ne bodo v nobenem obziru odvrnile Rusije od nadaljevanja vojne v Ukrajini, dokler ne bodo izpolnjeni njeni cilji. Nógrádi je zagovornik realpolitičnega pristopa v diplomaciji, kar pomeni, da če EU ne more s sankcijami doseči spremembe pri Rusiji, potem so sankcije same sebi namen in posledično na škodo EU. To lahko vidimo tudi po naraščajočih cenah energentov, ki so jih povzročile sankcije. 

Nov kompromis, ki so ga glave v EU sprejele glede šestega paketa sankcij proti EU je dogovor, da se bodo države EU do konca leta z izjemo uporabnic naftovoda Druzhba odrekle 90 odstotkom ruske nafte in poiskale dražje alternative. To bo zahtevalo čas, denar in vzpostavitev novih logističnih poti. Po naftovodu Druzhba je od januarja do sredine aprila 2022 na dan steklo približno 750.000 sodčkov nafte. Po poročanju Anadolu Agency je 50 odstotkov šlo v Nemčijo, v Poljsko 16 odstotkov, Slovaško 13,5 odstotkov, Madžarsko in Slovenijo 11 odstotkov in 9,5 odstotkov na Češko. EU je leta 2021 iz Rusije uvozila za 2,2 milijonov sodčkov surove nafte in še 1,2 milijona sodčkov naftnih produktov.

Strokovnjak za odnose med Zahodom in Rusijo je izpostavil tudi več poročil v zadnjih dnevih, ki trdijo, da so Rusi ujeli vojake zveze Nato, kar ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky vztrajno zanika. Po mnenju Nógrádija je predlog staroste realpolitične diplomacije Henryja Kissingerja še najbolj realen. Ta pravi, da bi se morala Ukrajina vusesti za mizo z Rusijo in se resno začeti pogajati. Tako za Ukrajino kot tudi Zahod je tak predlog težko sprejeti, saj predpostavlja, da je Ukrajina izgubila vojno na domačih tleh.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine