32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Madžarski premier Viktor Orban: Trenutno ne moremo uresničiti zahteve EU, da bi dovolili vstop državljanom držav nečlanic EU, z izjemo Srbije

Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da Madžarska ne bo upoštevala priporočila EU o odpiranju meja za državljane tretjih držav. Kot je dejal, bi odprava omejitev ogrozila zdravje Madžarov.

Sedemindvajseterica je v torek potrdila seznam epidemiološko varnih držav, na katerem so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj.

Seznam je sicer zgolj priporočilo, ki naj bi zagotovilo usklajeno ukrepanje, nujno za preprečitev ponovnega uvajanja nadzora znotraj schengna. Priporočilo ni pravno zavezujoče, končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je v rokah posamezne države.

“Trenutno ne moremo uresničiti zahteve EU, da bi dovolili vstop državljanom držav nečlanic EU, z izjemo Srbije,” je dejal Orban v sporočilu, objavljenem na Facebooku. Madžarska je mejo s Srbijo odprla konec maja.

Po Orbanovih besedah bi bila odprava omejitev za več tretjih držav “v nasprotju z zdravstvenimi interesi Madžarov”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi nekatere druge članice EU so izrazile zadržke glede odprave omejitev za tretje države, ki imajo po njihovem mnenju še vedno preveč primerov novega koronavirusa. Avstrija je v sredo sporočila, da bo sledila priporočilu EU, ne bo pa dovolila vstopa državljanov Srbije in Črne gore.

Zadnje novice

Sorodne vsebine